Bamboemaki Author: Kispál Attila,
License: CC BY 3.0   Leegebied bamboemakiAndrainarivo, C., Andriaholinirina, V.N., Feistner, A., Felix, T., Ganzhorn, J., Garbutt, N., Golden, C., Konstant, B., Louis Jr., E., Meyers, D., Mittermeier, R.A., Perieras, A., Princee, F., Rabarivola, J.C., Rakotosamimanana, B., Rasamimanana, H., Ratsimbazafy, J., Raveloarinoro, G., Razafimanantsoa, A., Rumpler, Y., Schwitzer, C., Thalmann, U., Wilmé, L. & Wright, P. 2008. Hapalemur alaotrensis. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. . Accessed on 25 April 2012.   Bamboemaki Author: Jotaguru,
License: CC BY 3.0Zoogdieren

Hapalemur alaotrensis

gb Alaotran gentle lemur  de Alaotra-Bambuslemur  fr Hapalémur gris d'Alaotra
nl Alaotrabamboemaki

Leefgebied

De bamboemaki komt alleen voor op het eiland Madagaskar voor de kust van Zuid-Afrika. Deze ondersoort wordt alleen gevonden rondom het meer Alaotra. Ze leven daar in de papyrus- en rietbedden langs de grote rivier van Madagaskar.

Uiterlijk

Qua grootte is er weinig verschil tussen mannetjes en vrouwtjes maar de vrouwtjes worden iets groter. De bamboemaki weegt iets meer dan een kilo. Ze hebben speciale voortanden, waarschijnlijk omdat ze bamboe eten. Ze hebben een wollige, dichte donker grijsbruine vacht, en lichter gekleurd op de onderkant. Het hoofd is rond, de snuit stomp en de oren zijn kort.

Voortbeweging

De klauwende handen en voeten en lange staart, die gebruikt wordt om in balans te blijven, zorgen ervoor dat de bamboemaki zich goed kan bewegen in zijn oeverhabitat. 

Het is de enige makisoort die kan zwemmen

Wetenswaardigheden

Bamboemaki's zijn echte boomdieren die een speciale tactiek toepassen om aan hun belager te ontsnappen. Eerst springen ze van tak tot tak, laten zich dan ineens op de grond vallen en vluchten vervolgens weg door het dichte struikgewas. 

Voedsel in de natuur

De bamboemaki's eet de stam van de bamboe, maar ook de bladeren, grassen, zaden en fruit. 

Gedrag

Bamboemaki's zijn over de gehele dag verspreid actief. Na een rustpauze volgt een actieve periode. Deze rustpauzes en perioden van activiteit zijn onafhankelijk van het tijdstip van de dag en kunnen zowel overdag als 's nachts plaatsvinden.

Bamboemaki's leven in kleine gemengde groepen van ongeveer acht individuen of in paren. Het aantal mannetjes en vrouwtjes zijn vaak gelijk binnen een groep. Meestal is het sociale systeem zeer complex. De dieren vlooien elkaar, net als andere primaten, maar niet met de handen, maar met de tanden.

Ze kennen een hele reeks aan geluiden, voornamelijk om de groepsleden te waarschuwen voor roofdieren of om te communiceren met nabijgelegen groepen. Ook hebben maki's geurklieren, waarmee ze geursporen achterlaten.

Predatie

De maki's zijn de belangrijkste prooi voor de fossa. Jonge dieren worden soms gegrepen door grotere roofvogels en boa's.

Voortplanting in de natuur

Maki's die leven in paarverband zijn monogaam. De in groepen levende soorten niet, en mannetjes vechten dan met elkaar om te mogen paren met het vrouwtje in oestrus. Meestal paren uiteindelijk alle mannetjes in een groep met het vrouwtje, maar één dominant mannetje is meestal de vader van de meeste jongen.

De draagtijd duurt tussen de vier en vijf maanden. Bamboemaki’s maken, in tegenstelling tot andere makisoorten, een nest. In dat nest worden de jongen geboren. Tweelingen komen regelmatig voor. De moeder draagt de jongen pas na een paar dagen op de buik. Ook dat wijkt af van andere maki’s die hun jong direct dragen. Na ongeveer zes dagen begint een jong de omgeving te verkennen en na drie weken kan het al lopen en springen.

Bedreiging

Er wordt op de bamboemaki gejaagd om zijn vlees en hij wordt gevangen om als huisdier gehouden te worden. Door hun beperkte verspreidingsgebied en het kappen van de bossen worden vrijwel alle soorten maki's in hun voortbestaan bedreigd. Doordat driekwart van het leefgebied van de bamboemaki in de afgelopen twintig jaar is verdwenen, zijn er nog maar 400 van deze dieren over.

Bronnen:

  • Zodiacanimals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie

Paspoort

Naam Bamboemaki
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Primates (Primaten)
Familie Lemuridae (Maki's)
Geslacht Hapalemur (Halfmaki's)
Soort Hapalemur alaotrensis
Grootte man 38 - 40 cm
Grootte vrouw 38 - 40 cm
Staart 39 - 41 cm
Gewicht man 1350 gram
Gewicht vrouw 1550 gram
Paartijd April - oktober
Paringsinterval 1 x per jaar
Draagtijd 4 - 5 maanden
Nest Nest
Geboorte September - februari
Geboortegewicht 45 gram
Aantal jongen 1 - 2
Spenen 10 - 24 weken
Geslachtsrijp man 3 jaar
Geslachtsrijp vrouw 2 jaar
Levensduur 12 - 18 jaar in de natuur
Voeding Bamboe stam, maar ook de bladeren, grassen, zaden en fruit
Leefgebied Op Madagaskar rondom meer Alaotra
Groep/solitair Monogame familiegroepen van gem. 3 - 5 dieren
Fokprogramma EEP: JERSEY, Louise Bestwick, 1997
CITES Appendix I
IUCN Ernstig bedreigd (CR)
Follow Us