BeermarterAuthor: Tassilo Rau,
License: CC BY-SA 3.0


  Leefgebied beermarterWidmann, P., De Leon, J. & Duckworth, J.W. 2008.
Arctictis binturong.
IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 25 April 2012.
  BeermarterAuthor: Bart Van den Bosch,
License: CC BY-SA 2.5


  

Zoogdieren

Arctictis binturong

gb Binturong  de Binturong  fr Binturong
nl Binturong

Leefgebied

Beermarters komen voor in de regenwouden van India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Thailand, Indochina, Maleisië, Sumatra, Java, Borneo en Palawan (Filipijnen). Ze hebben een voorkeur voor bergbossen. In deze landen wordt de beermarter soms als huisdier gehouden. Beermarters zijn eenvoudig te temmen en niet agressief.

Uiterlijk

De beermarter heeft een lange, ruige, zwarte vacht. De haarpunten zijn soms wit of geel, waardoor de dieren een gelige of grijzige waas kunnen hebben. Op de oren zitten lange, zwarte pluimpjes. De staart is lang en stevig gespierd, het puntje is zeer beweeglijk en kan dienen als grijpstaart. Beermarters worden 61 tot 96 centimeter lang en 7,6 tot 14 kilogram zwaar. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes. De staart is tot 56 tot 89 centimeter lang.

Wetenswaardigheden

  • De beermarter brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in bomen.
  • Het is de enige civetkatachtige en één van de weinige roofdieren met een grijpstaart. Deze dient als steun als de beermarter met zijn voorpoten een tak met vruchten naar zich toetrekt.

Voeding

Beermarters zijn omnivoren: ze eten behalve vruchten (voornamelijk bessen) ook scheuten, bladeren, kadavers, insecten, eieren en knaagdieren. Er zijn gevallen bekend van beermarters die in het water zwommen om vissen te vangen. Vogels worden met veren en al gegeten.

Gedrag

Beermarters zijn voornamelijk 's nachts actief; overdag rusten ze opgerold op een boomtak of in een boomholte. Ze leven solitair en houden er een territorium op na.

Voortplanting

Een vrouwtje kan jaarlijks twee worpen krijgen. Één tot drie jongen worden geboren na een draagtijd van ongeveer 92 dagen. Ze zijn na een jaar volgroeid.

Bedreiging

Beermarters zijn door de IUCN geclassificeerd als "Kwetsbaar".

Bronnen:

Creative Commons Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported licentie

Paspoort

Naam Beermarter
Klasse Mammalia (Zoogdieren)
Orde Carnivora (Roofdieren)
Familie Viverridae (Civetkatachtigen)
Geslacht Arctictis
Soort Arctictis binturong
Grootte
61 - 96 cm, staart 56 - 89 cm
Gewicht
9 - 14 kg
Paartijd Geen specifieke paartijd
Paringsinterval 348 dagen
Draagtijd 3 maanden
Nest Beschutte plaats
Geboorte Geen specifieke tijd
Geboortegewicht 318 gr.
Aantal jongen 1 - 6 jongen, gemiddeld 2
Spenen 79 dagen
Geslachtsrijp
2 - 3 jaar
Levensduur Tot 13 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Aas, fruit, vogels, vis, blad en jonge scheuten.
Leefgebied Zuidoost-Azië in dichtbegroeide bossen.
Groep/solitair Alleen of in kleine familiegroep van ouder met onvolwassen jongen
Fokprogramma EEP: PARIS-JARDIN, Aude Bourgeois, 1997
CITES Appendix III (India, 16/03/1989)
EU Listing Annex C (India, 04/02/2017)
IUCN Kwetsbaar (VU)
Follow Us