Begrippen

Woordenlijst van vreemde woorden die in de dierbeschrijvingen voorkomen

Zoeken naar begrippen
Term Definitie
Matrilineair

Matrilineaire afstamming, matrilineariteit of uterine is het systeem van afstammingsbepaling waarbij de dochter of zoon lid wordt van de afstammingsgroep van de moeder.

Hits - 229
Synoniemen - matrilineariteit, uterine
Melanisme

Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme en betekent dat een enkel individu van een (meestal dier)soort een overwegend zwarte kleur heeft, terwijl andere individuen een andere, meestal lichtere kleur hebben. Indien deze zwarte kleur voordelen biedt, en er meerdere exemplaren verschijnen die zich ook voort gaan planten, kan een gehele ondersoort melanistisch worden. Als de ondersoort door het melanisme dusdanig succesvol is dat het andere ondersoorten kan verdringen, kan zelfs een gehele soort melanistisch worden, maar dat is zeldzaam.

Bron: https://nl.wikipedia.org/ (CC BY-SA 3.0)

Hits - 117
Synoniemen - melanistische
Metabolische behoefte

Stofwisseling of metabolisme is het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in de cellen van organismen. Enzymen spelen bij deze omzettingen een centrale rol. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de opbouw van stoffen onder gebruik van energie (anabolisme) en de afbraak van biomoleculen, waarbij energie vrijkomt (katabolisme).

Hits - 145
Morfologie

De morfologie is het onderdeel van de biologie dat de bouw en vorm bestudeert van organismen, hun organen en weefsels en probeert hun veelvormigheid terug te brengen tot evolutionair te duiden bouwplannen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/ (CC BY-SA 3.0)

Hits - 81