BennetwallabieAuthor: benjamint,
License: CC BY-SA 3.0


   Leefgebied bennetts wallabieMcKenzie, N., Menkhorst, P. & Lunney, D. 2008. Macropus rufogriseus. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2.  Accessed on 25 April 2012.   Bennetts wallabieAuthor: Engineer111,
License: CC BY-SA 3.0


Zoogdieren

Macropus rufogriseus

gb Red-necked wallaby  de Rotnackenwallaby  fr Wallaby à cou rouge, Wallaby de Bennett

Leefgebied

De Bennett's wallabie komt voor in droge gebieden aan de zuidkust van Australië, in de provincie Queensland en op Tasmanië. Overdag slapen de wallabies in het struikgewas. Van 's avonds laat tot 's morgens vroeg zijn ze op open plekken in het bos of op de savannes te vinden. Dan gaan ze op zoek naar voedsel.

Uiterlijk

Een Bennett's wallabie is een stuk kleiner dan een kangoeroe. Het lichaam van een volwassen dier is ongeveer zestig tot tachtig centimeter lang. Hun staart heeft een lengte van zeventig centimeter. Mannetjes kunnen wel twintig kilo wegen. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner en wegen gemiddeld twaalf kilo. De vacht van de Bennetts wallabie is bruingrijs van kleur met roodbruine plekken op de nek en schouders.

Voortbeweging

Bennett's wallabies kunnen sprongen maken van wel negen meter ver. Het zijn geen hoogspringers, ze halen maar anderhalve meter hoog. Bij het springen gebruiken ze de voorpoten niet. Als ze gras eten, bewegen zij zich heel langzaam voort. Hierbij steunen ze eerst op hun staart en korte voorpoten. Daarna brengen ze pas hun achterpoten naar voren.

Wetenswaardigheden

  • Net als kangoeroes hebben alleen vrouwtjes Bennetts' wallabies een buidel waarin de jongen worden vervoerd. 
  • Een vrouwelijke wallabie kan twee soorten moedermelk op hetzelfde moment aanmaken. Het kan zo zijn, dat ze een jong van negen maanden oud in de buidel heeft en een pasgeboren jong zo groot als een tuinboon. Het jong van negen maanden oud drinkt nog steeds moedermelk maar eet ook al wat vast voedsel. Het pasgeboren jong drinkt alleen nog maar moedermelk. Beide jongen krijgen hun eigen soort moedermelk.
  • Het kan voorkomen dat een vrouwtje drie jongen tegelijk heeft, terwijl er geen tweelingen of drielingen zijn geboren. Dit zijn dan een nog niet volgroeid jong (dat nog als embryo in de baarmoeder zit), een volgroeid jong dat nog niet uit de buidel gaat en een jong dat nog bij zijn moeder komt drinken, maar niet meer in de buidel gaat.

Voedsel in de natuur

De Bennett's wallabie is een herbivoor. Hij eet voornamelijk gras, maar ook wel jonge takjes van bomen of struiken. Om voldoende vocht binnen te krijgen eten ze sappige wortels van bomen of graven ze een gat om water te vinden.

Gedrag

Een Bennett's wallabie leeft meestal solitair. Alleen in gebieden waar veel voedsel te vinden is, leven ze ook wel in groepjes. Meestal zijn dat moeders met hun jongen.

Predatie

Bennett's Wallabies zijn herbivoren en eten zelf geen andere dieren, maar ze worden wel gegeten door allerlei zoogdieren en door de mens.

Voortplanting in de natuur

Bennett's wallabies zijn geslachtsrijp na ongeveer een jaar. Na een draagtijd van dertig dagen krijgen ze meestal één jong, maar soms twee- of drielingen. Na de geboorte is een wallabie ongeveer zo groot als een tuinboon. Het jong weegt nog geen gram, heeft nog geen haren en de ogen en oren zijn nog niet ontwikkeld. De voorpoten zijn wel al goed ontwikkeld. Deze gebruikt het om, na de geboorte, in de buidel van de moeder te klimmen. Daar zuigt het jong zich vast aan één van de vier tepels. Het jong gaat na zeven maanden voor het eerst naar buiten.

Bedreiging

Bennet's wallabies zijn momenteel niet beschermd of bedreigd.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Bennetts' wallabie
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht Macropus
Soort Macropus rufogriseus
Grootte ♂ Kop & lijf: 92 - 105 cm
Grootte ♀ Kleiner dan de man
Staartlengte 70-75 cm
Gewicht ♂ 13.80 - 18.60 kg
Gewicht ♀ 13.80 - 18.60 kg
Paartijd Vasteland: het hele jaar door. Tasmania: januari - juli
Paringsinterval Tasmanië: 8 maanden bij vrouwtjes die aan het eind van het bparingsseizoen zijn bevallen
Vaste land: tijdens paringsseizoen al na 16 - 29 dagen
Draagtijd 29 dagen
Nest Buidel
Geboorte Vasteland: het hele jaar door, voornamelijk 's zomers. Tasmania: eind januari - juli, voornameliijk in februari en maart.
Geboortegewicht 0.6 gr. Na spenen: 1.5 kg
Aantal jongen 1 jong
Spenen 187 dagen
Geslachtsrijp ♂ 608 dagen
Geslachtsrijp ♀ 395 dagen
Levensduur Tot 19 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Grassen, jonge takjes van bomen en struiken
Voeding in de dierentuin Kangoeroebrok, browserbrok, wortel, vit.E Selenium poeder, hooi, takken
Leefgebied Droge gebieden aan de zuidkust van Australië, in de provincie Queensland en op Tasmanië
Groep/solitair Solitair of in kleine, losse groepjes van 2 tot 5 vrouwtjes en hun jongen
Fokprogramma -
CITES -
EU Listing -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us