Hits: 486

Leefgebied

Boomstekelvarkens komen veelal voor in Noord Amerika. Ze leven voornamelijk in Alaska en Canada, in het noordelijke deel van de Great Lakes. Ze zijn niet erg kieskeurig en stellen weinig eisen aan hun leefomstandigheden. In het noordoosten leven boomstekelvarkens voornamelijk op de grond, terwijl in de omgeving van New York boomstekelvarkens voornamelijk in bomen leven. Dit heeft te maken met de hoeveelheid beschutting die te vinden is op de grond.

Uiterlijk

Boomstekelvarkens zijn stevige dieren met een ronde kop en een beweeglijke snuit. De poten hebben brede zolen, sterke tenen en gekromde klauwen. De vacht van het boomstekelvarken bestaat uit lange haren en stekels die wel tien centimeter lang kunnen worden. Op de snuit, buik en de binnenkant van de poten hebben ze geen stekels. De stekels zijn tweekleurig, licht aan de basis en donker aan het einde.

Voortbeweging

Het boomstekelvarken is zowel op de grond als in de bomen te vinden. Ze kunnen goed klimmen en kunnen zelfs zwemmen.

Wetenswaardigheden

Boomstekelvarkens hebben een speciale eigenschap die andere stekelvarken-achtigen niet hebben. Ze kunnen namelijk bijzonder goed tegen grote temperatuursverschillen. Vooral hele lage temperaturen kunnen boomstekelvarkens goed aan.

Voedsel in de natuur

Boomstekelvarkens zijn herbivoren, wat inhoud dat ze zich voornamelijk voeden met planten of delen van planten. Ze eten onder andere boombast, bladeren, bloemen en vruchten.

Gedrag

Boomstekelvarkens zijn niet erg sociaal, ook al hebben ze wel een duidelijke sociale rangorde. De meeste tijd brengen boomstekelvarkens solitair door. Alleen in de winter delen boomstekelvarkens hun holen wel eens met elkaar (tot zo’n acht dieren per hol).

Predatie

Boomstekelvarkens hebben een bijzonder verdedigingssysteem. De eerste verdedigingstechniek bij gevaar is in bomen klimmen. Wanneer dit het gevaar niet wegdrijft zet het boomstekelvarken zijn stekels op om vijanden af te schrikken. De volgende verdedigingstechniek is het maken van waarschuwingsgeluiden, door het op elkaar laten kletteren van de tanden. Mocht dit alles niet helpen dan is zijn laatste redmiddel: alle stekels omhoog en het loslaten van geuren. Natuurlijke vijanden van de boomstekelvarkens zijn onder andere wolven, grote uilen en puma’s.

Voortplanting in de natuur

Vrouwtjes laten ruim voor de ovulatietijd aan de mannetjes blijken dat ze klaar zijn om te paren. Dit doen ze door middel van vaginale afscheidingen, het achterlaten van urine en het uitstoten van hoge geluiden. Mannetjes gaan dan om het vrouwtje vechten. Wanneer het vrouwtje een mannetje uitgekozen heeft, kan er gepaard worden. Na ongeveer 210 dagen wordt één jong geboren, welke 400 tot 530 gram weegt. De eerste maanden wordt het jong verzorgd door zijn moeder. Vijf maanden later is het jong onafhankelijk.

Bedreiging

Boomstekelvarkens zijn momenteel niet beschermd of bedreigd.

Bronnen

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.