BruinkopslingeraapAuthor: Patrick Müller
License: CC BY-SA 3.0
    Leefgebied bruinkopslingeraapAuthor: Leonard Reback
License: CC BY 3.0
   BruinkopslingeraapAuthor: Chensiyuan
License: CC BY-SA 4.0

Zoogdieren

Ateles fusciceps

gb Black-headed spider monkey  de Braunkopfklammeraffe  fr Singe-araignée à tête brune
nl Colombiaanse slingeraap

Leefgebied

De bruinkopslingeraap komt voor in de oerwouden in het noorden van Zuid-Amerika en in Midden-Amerika.

Uiterlijk

Deze apen hebben lange, slanke ledematen en een grijpstaart die gebruikt wordt bij het slingeren tussen de takken. De staart is veel langer dan het lichaam en meet 70-85 cm terwijl het lichaam in lengte varieert van 40-55 cm. Het gemiddelde gewicht van zowel de mannetjes als de vrouwtjes bedraagt 9 kg.

De vacht is lang en ruig met meestal een lichtere onderzijde. Rondom elk oog zit een witte ring. De schedel is zo gebouwd dat ze naar voren gerichte ogen hebben wat hen in staat stelt om nauwkeurig afstanden te schatten voor het slingeren van boom tot boom. De handen en voeten zijn aangepast aan het klimmen. Ze hebben een slecht ontwikkelde duim.

Er zijn twee ondersoorten. De ondersoort Ateles fusciceps fusciceps heeft een bruin-zwart lichaam met een bruine kop en de Ateles fusciceps robustus is volledig zwart met uitzondering van een paar witte haren op de kin.

Voortbeweging

De bruinkopslingeraap doet zijn naam eer aan door van tak naar tak en van boom tot boom te springen om zo grote afstanden tot wel 9 meter te overbruggen. Ze bewegen zich echter ook rechtopstaand over takken. Het zijn echte boombewoners, die zelden of nooit op de grond komen.

Voedsel in de natuur

Het klimaat van de regenwouden waarin ze leven, zorgt het hele jaar door voor een overvloedig aanbod van voedsel, waardoor ze in staat zijn om steeds in hetzelfde gebied te blijven. Het menu bestaat voornamelijk uit vruchten, maar daarnaast eet hij ook bladeren, boombast, jonge twijgjes en honing. Zo nu en dan eten ze ook dierlijk voedsel, zoals vogeleieren en insecten.

Gedrag

Het is een dagactief dier dat in groepen leeft. Naar men aanneemt, zijn de dieren in dergelijke groepen familie van elkaar. Ze leven in groepjes van ongeveer 20 dieren, maar ze verblijven zelden allemaal op dezelfde plaats. Ze switchen dan ook vaak tussen subgroepjes van verschillende grootte. Mannetjes blijven hun hele leven in de geboortegroep. Vrouwtjes verlaten de groep wanneer ze volwassen zijn.

Voortplanting in de natuur

De voortplanting is bij bruinkopslingerapen niet seizoensgebonden. Door veranderingen in gedrag, geuren en visuele signalen geven ze aan dat ze bereid zijn om te paren. Ze krijgen doorgaans eens per 2 of 3 jaar één jong dat geboren wordt na een draagtijd van 7.5 maanden. Het jong wordt ongeveer 4 maanden door de moeder op de buik gedragen en klemt zich hierbij stevig vast aan de vacht van de moeder en slaat zijn staart stevig om de staartbasis van de moeder heen. Als het jong groter en zwaarder wordt, draagt de moeder het op de rug. Het jong wordt alleen door de moeder verzorgd en wordt na 13 maanden gespeend. Bruinkopslingerapen worden ongeveer 24 jaar oud.

Bedreiging

In sommige gebieden wordt er op bruinkopslingerapen gejaagd vanwege hun vlees. De ontbossing van hun leefgebied vormt echter de grootste bedreiging. 

Bronnen

Creative Commons License
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Bruinkopslingeraap
Klasse Mammalia (Zoogdieren)
Orde Primates (Primaten)
Familie Atelidae (Grijpstaartapen)
Geslacht Ateles
Soort Ateles fusciceps
Grootte man 40-55 cm
Grootte vrouw 40-55 cm
Staartlengte 70-85 cm
Gewicht man Gem. 9 kg
Gewicht vrouw Gem. 9 kg
Paartijd Het hele jaar door
Paringsinterval 1 keer per 2-3 jaar
Draagtijd 7½ maand
Nest Jong klampt zich aan moeder vast
Geboorte Het hele jaar door
Geboortegewicht 400 gram
Aantal jongen 1 jong
Spenen 13- 20 maanden
Geslachtsrijp man 30 maanden
Geslachtsrijp vrouw 51 maanden
Levensduur Tot 24 jaar in de natuur
Voeding in de natuur uit vruchten, bladeren, boombast, jonge twijgjes, honing, vogeleieren en insecten
Leefgebied Oerwouden in het noorden van Zuid-Amerika en in Midden-Amerika
Groep/solitair Groepjes
Fokprogramma EEP Ateles fusciceps robustus: EMMEN, Gea Karssemeijer, CR
CITES Appendix II (04/02/1977)
IUCN Ernstig bedreigd (CR)
   

Follow Us