CapibaraAuthor: Paul Hermans,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied CapibaraQueirolo, D., Vieira, E. & Reid, F. 2008.
The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. Accessed on 15 August 2014.
   CapibaraAuthor: Rob de Ruiter,
License: CC BY 3.0

Zoogdieren

Hydrochoerus hydrochaeris

gb Capybara  de Capybara  fr Capybara

 

Leefgebied

Capibara's komen voor in Zuid-Amerika. Ze leven gewoonlijk in paartjes of familiegroepen aan de oever van moerassen, meren en rivieren. Ze komen vooral voor in beboste gebieden.

Uiterlijk

Het is het grootste knaagdier ter wereld. Hij weegt 50 kg en is 120 cm lang. Qua uiterlijk lijkt hij nog het meest op een cavia. De poten van de capibara zijn kort en hij heeft zwemvliezen tussen zijn tenen. Ze redden zich dan ook prima in het water.

Voortbeweging

Capibara's voelen zich zowel op het land als in het water thuis. Ze duiken dan ook regelmatig het water in. Dit doen ze niet alleen om te ontsnappen aan vijanden maar ook om waterplanten te zoeken die ze graag eten. Capibara's kunnen lang in het water verblijven en dan steken alleen nog de ogen, de oren en het puntje van de neus boven water uit.

Wetenswaardigheden

  • Ze kunnen zwemmen door de zwemvliezen tussen hun tenen. 
  • Pasgeboren capibara's kunnen niet zwemmen, ze moeten dat eerst leren.

Voedsel in de natuur

Capibara's eten granen, meloenen, maïs, riet en waterplanten.

Gedrag

Ze zijn eigenlijk alleen overdag actief, maar overal waar mensen komen, verleggen ze hun activiteit naar de schemering en de nacht. De rest van de dag liggen ze in het gras te rusten. De capibara brengt ook veel tijd door in het water. Daarom wordt hij ook wel 'waterzwijn' genoemd. Het gehoor en de reukzin van de capibara zijn goed ontwikkeld.

Predatie

Jaguars en alligators zijn de grootste vijanden van de capibara. Bij het minste teken van onraad springt hij in het water en zwemt hij snel weg van de oever om zich te verschuilen tussen de drijvende waterplanten.

Voortplanting in de natuur

De vrouwtjes worden één keer per jaar drachtig. De jongen zijn pas na enkele maanden helemaal zelfstandig, hoewel ze bij hun geboorte al erg ver ontwikkeld zijn en ze hun moeder al na een paar uur kunnen vergezellen. De jongen hebben hun ogen al open bij de geboorte en kunnen ook al vrij snel vast voedsel eten. Als de jongen een paar maanden oud zijn gaan ze hun eigen weg in de familiegroep.

Bedreiging

Vanwege de schade die de capibara aanbrengt aan landbouwgewassen, wordt er door de inheemse bevolking gejaagd op deze dieren. Ook wordt op de capibara gejaagd vanwege de onderhuidse vetlaag die rijk is aan jodium.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Capibara
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Rodentia (Knaagdieren)
Familie Caviidae (Cavia-achtigen)
Geslacht Hydrochoerus
Soort Hydrochoerus hydrochaeris
Grootte ♂ 100 - 120 cm
Grootte ♀ 100 - 120 cm
Schouderhoogte 56 cm
Gewicht ♂ 35 -66 kg
Gewicht ♀ 35 -66 kg
Paartijd Het hele jaar, piek bij begin regenseizoen (mei - juni)
Paringsinterval 1 keer per jaar
Draagtijd 149 - 156 dagen
Nest Geen nest
Geboorte Het hele jaar, piek november - december
Geboortegewicht 1500 gram
Aantal jongen 2 - 8 jongen, gemiddeld 4 - 5
Spenen Ongeveer 90 dagen
Geslachtsrijp ♂ 1½ jaar
Geslachtsrijp ♀ 1½ jaar
Levensduur In de natuur 6 - 8  jaar
Voeding in de natuur Waterplanten, gras, takken en schors
Voeding in de dierentuin Caviakorrel, wortel, hooi, takken
Leefgebied Oevers van meren, rivieren en moerassen in de bossen van Zuid-Amerika.
Groep/solitair Groepen van gemiddeld twintig dieren
Fokprogramma -
CITES -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us