Chileense flamingoAuthor: Cláudio Dias Timm,
License: CC BY-SA 2.0

   Leefgebied Chileense flamingoBirdLife International 2008. Phoenicopterus chilensis.
IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2.
Accessed on 03 May 2012.
   Chileense flamingoAuthor: Tragopan,
License: CC BY-SA 3.0

Vogels

Phoenicopterus chilensis

gb Chilean Flamingo  de Chilenischer Flamingo  fr Flamant du Chili

Leefgebied

De Chileense flamingo komt in de zuidelijke helft van Zuid-Amerika voor. Daar leeft hij bij meren in het Andesgebergte.

Uiterlijk

De Chileense flamingo is doorgaans lichter van kleur dan de andere flamingo’s. Hij is lichtroze van kleur en zelfs tegen het witte aan op zijn kop. De knobbel midden in de poot van de vogel is zijn enkel. Meestal wordt dit gewricht abusievelijk als zijn knie beschouwd.

Voortbeweging

Flamingo’s staan vaak op één poot. Dit doen ze om zo min mogelijk warmte te verliezen. Ze verliezen namelijk veel warmte via hun poten omdat deze dun zijn en er geen veren op zitten. Wanneer de vogel één poot intrekt en die tegen zijn warme onderlichaam aanhoud is het verlies van warmte via zijn poten met de helft afgenomen. In de zomer gebruiken ze hun dunne poten juist om veel warmte te verliezen. Ze staan dan met beide poten in het water, zodat ze lekker afkoelen. Daarnaast heeft de flamingo zwemvliezen. Daarmee is hij een van de weinige waadvogels die kan zwemmen.

Wetenswaardigheden

  • De Chileense flamingo filtert zijn eten uit het water. Hij steekt zijn kromme snavel in het water en stampt met zijn poten op de zanderige ondergrond. De algen, garnaaltjes en ander klein voedsel dat daarbij vrijkomt wordt door de flamingo opgezogen. Vervolgens wordt het water uit zijn bek verwijderd en blijft het voedsel over, dat hij doorslikt. De flamingo is de enige vogel die op deze manier eet.

Voedsel in de natuur

In de natuur leeft het dier van kreeftjes, plankton, algen en slakjes. Deze filtert hij uit het water. Dit voedsel bevat de kleurstof caroteen die ervoor zorgt dat de vogels zo mooi roze zijn. Als de dieren deze kleurstof niet krijgen worden de vogels weer wit.

Gedrag

Chileense flamingo’s zijn groepsdieren. Ze leven niet voor niets in groepen die wel uit tienduizenden exemplaren kunnen bestaan.

Predatie

Chileense flamingo’s hebben vliezen tussen hun tenen. Deze hebben ze, zodat ze niet in de modder kunnen zakken als ze in het water staan. Hierdoor zijn ze in staat een heel eind het water in te lopen, verder dan alle andere waadvogelsoorten. Omdat ze de meeste tijd in het water leven, hebben ze niet veel natuurlijke vijanden. Alleen op het land komt het wel eens voor dat ze door een katachtige gepakt worden.

Voortplanting in de natuur

Voordat de vogels gaan paren proberen ze elkaar te verleiden met een dans. Deze verleidingsdans wordt baltsen genoemd. Wanneer de vogels eenmaal gepaard hebben, legt het vrouwtje één ei, dat na 28 dagen broeden uitkomt. In het kegelvormige nest, dat wel veertig centimeter hoog kan zijn, verschijnt dan een jonge Chileense flamingo die helemaal wit is. Het jong wordt gevoed met speciale melk. Dit melk krijgt hij van zijn ouders die dit vanuit hun maag naar boven halen.

Bedreiging

De Chileense flamingo staat als bijna bedreigd te boek.

Bronnen

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Chileense flamingo
Klasse Aves (vogels)
Orde Phoenicopteriformes
Familie Phoenicopteridae (Flamingo's)
Geslacht Phoenicopterus
Soort Phoenicopterus chilensis
Grootte 79 - 145 cm
Spanwijdte 127 - 153 cm
Gewicht 2.5 - 3.5 kg
Paartijd Het hele jaar door
Broedinterval 1 - 2 keer per jaar
Broedtijd 26 - 31 dagen
Nest Kegelvormig nest van modder, klei of zand
Geboorte Het hele jaar door
Gewicht eieren  
Aantal eieren 1 ei
Uitvliegen 65 - 70 dagen
Geslachtsrijp 6 jaar
Levensduur In de natuur tot 40 jaar
Voeding in de natuur Plankton, kreeftjes, slakjes en algen
Leefgebied Zuidelijke helft van Zuid-Amerika. Daar leeft hij bij meren in het Andesgebergte
Groep/solitair Groep
Fokprogramma -
CITES Appendix II (29/07/1983)
EU Listing Annex B (04/02/2017)
IUCN Bijna bedriegd (NT)
Follow Us