ChinaparkietAuthor: Acapella,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied ChinaparkietBirdLife International 2011. Psittacula derbiana. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 20 April 2012.   ChinaparkietAuthor: krislorenz,
License: CC BY-SA 2.0

Vogels

Psittacula derbiana

gb Lord Derby's Parakeet   de Chinasittich   fr Perruche de Derby

Leefgebied

De Chinaparkiet leeft in een klein stuk woud in de heuvels van zuidoost Tibet, Noordoost Assam en zuidwest-China.

Uiterlijk

De Chinaparkiet is met 50 centimeter groter dan de meeste soorten parkieten. Ze hebben een groen verenkleed met zwarte wangen. Een deel van hun verenkleed is grijsblauw en hun kop is violetblauw. Mannetjes hebben een rode snavel, vrouwtjes een zwarte. Alle jonge vogels hebben een zwarte snavel.

Voedsel in de natuur

Chinparkieten voeden zich hoofdzakelijk met vruchten, bessen, zaden en scheuten van bladeren.

Gedrag

Chinaparkieten zijn erg sociale dieren die in groepen van tien tot wel veertig vogels leven.

Voortplanting in de natuur

Chinaparkieten leggen tussen twee en vier eieren per legsel, die na ongeveer 23 dagen uitkomen. Na acht tot negen weken, vliegen de jongen uit. Alle jonge vogels hebben een zwarte snavel, die van een mannetje wordt pas rood na twee jaar.

Bedreiging

De Chinaparkiet is de meest zeldzame soort in het geslacht van Psittaculidae en wordt bedreigd. Op het Aziatische vasteland wordt er op de zwarte markt een hoge prijs voor betaald.

Bronnen

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Chinaparkiet
Klasse Aves (vogels)
Orde Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht Psittacula
Soort Psittacula derbiana
Grootte man 50 cm
Grootte vrouw 50 cm
Spanwijdte  
Gewicht man 320 gram
Gewicht vrouw 320 gram
Paartijd April - juni
Broedinterval 1 x per jaar
Broedtijd 23 dagen
Nest Boomholtes
Geboorte Mei - juli
Gewicht eieren  
Aantal eieren 2 - 4 eieren
Uitvliegen 8 - 9 weken
Geslachtsrijp man 2 - 3 jaar
Geslachtsrijp vrouw 2 - 3 jaar
Levensduur 15 - 20 jaar
Voeding in de natuur Vruchten, bloemen, nectar, bessen en zaden
Voeding in de dierentuin Nutribird P19 of P15, parkietenvoer, groente, fruit, maagkiezel
Leefgebied Zuid-oost Tibet, China
Groep/solitair Groep 10 - 50 vogels
Fokprogramma -
CITES Appendix II
IUCN Bijna bedreigd (NT)
Follow Us