DwergnijlpaardAuthor: Cliff ,
License: CC BY 2.0



   Leefgebied dwergnijlpaardLewison, R. & Oliver, W. 2008.
Choeropsis liberiensis. 
IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2
Accessed on 25 April 2012.
   DwergnijlpaardAuthor: Chuckupd,
License: Public domain



Zoogdieren

Choeropsis liberiensis

gb Pygmy hippopotamus  de Zwergflusspferd  fr Hippopotame nain

Leefgebied

Dwergnijlpaarden leven in de regenwouden van West-Afrika. De meeste dwergnijlpaarden leven in Liberia maar ze komen ook voor in Ivoorkust, Guinee, Sierra Leone en in Nigeria. Ze leven in het tropisch regenwoud, bij moerassen en in de nabijheid van rivieren. Het dwergnijlpaard voelt zich zowel op het land als in het water thuis, maar hij geeft de voorkeur aan het leven op het land.

Uiterlijk

Dwergnijlpaarden zijn een stuk kleiner dan het grote nijlpaard. Het gewone nijlpaard heeft grote hoektanden en snijtanden met open wortels die telkens aangroeien. Een dwergnijlpaard heeft slechts enkele snijtanden in de onderkaak en natuurlijk de grote hoektanden in zowel onder- als bovenkaak.

De huid van het dwergnijlpaard heeft een zwart-grijze kleur en is glad. De huid wordt vochtig gehouden door een afscheiding van een olieachtige stof wat de huid beschermd tegen oververhitting. Het dwergnijlpaard is zo goed als kaal, ze hebben alleen haren bij de oorschelpen, op de bovenlip en op de kwast van de staart.

Voortbeweging

Het dwergnijlpaard geeft de voorkeur aan het leven op het land, maar ook in het water voelt het dwergnijlpaard zich helemaal thuis. Dwergnijlpaarden zijn goede zwemmers, maar hun lichaam is niet zo goed aangepast aan het leven in het water als het lichaam van het nijlpaard. Zijn ogen en neus zitten namelijk wat lager op zijn kop. Tijdens het zwemmen moet het dwergnijlpaard zijn kop hoger opheffen om te kunnen zien en adem te kunnen halen.

Wetenswaardigheden

  • Ze hebben een dunne en gevoelige huid. Klieren in de huid scheiden een olieachtige stof uit, die de gevoelige huid vochtig houdt en beschermd tegen parasieten en verbranding in de zon.

Voedsel in de natuur

Een dwergnijlpaard eet het liefst grassen, waterplanten, bladeren, wortels, kruiden en vruchten. Het zijn geen ochtenddieren. Ze blijven tot ver in de middag beschut in het dichte woud. Pas tegen drie uur begint de honger te knagen en gaan ze op zoek naar voedsel. Ze kunnen dan wel de hele avond blijven eten.

Voedsel in de dierentuin

In dierentuinen krijgen de dwergnijlpaarden onder andere paardenbrokken, appels, wortelen, andijvie en af en toe rijst.

Gedrag

Dwergnijlpaarden leven solitair, elk individu heeft zijn eigen grondgebied. Overdag verschuilen ze zich in bosrijke gebieden bij moerassen en modderpoelen. 's Avonds gaan ze op zoek naar waterplanten, loof van struiken, algen en kort gras. De gebieden van de dwergnijlpaarden overlappen elkaar, maar toch leven ze niet samen. Er vinden af en toe alleen korte ontmoetingen plaats om te paren, maar na deze tijd scheiden hun wegen weer.

Voortplanting in de natuur

Dwergnijlpaarden zijn geslachtsrijp wanneer ze ongeveer vijf jaar oud zijn. Na de paring is het vrouwtje zes à zeven maanden drachtig en brengt vervolgens meestal één jong per keer ter wereld. Het dwergnijlpaard bevalt op het land en het jong weegt bij de geboorte ongeveer zes kilo. De geboorte van het jong duurt maar twee minuten. De eerste drie weken liggen ze verstopt in bosjes om niet ten prooi te vallen aan andere dieren. Na vier à vijf jaar wordt het jong verstoten.

Bedreiging

Mensen zijn een grote bedreiging voor het dwergnijlpaard, ze jagen op deze dieren voor hun vlees. Ook wordt de leefomgeving van de dieren kleiner doordat mensen de bomen kappen. Ook de vervuiling van de grond is een gevaar voor dwergnijlpaarden. Plantensoorten verdwijnen hierdoor, waardoor er minder voedsel voor de dwergnijlpaarden is. Het dwergnijlpaard staat op appendix II van CITES. Dit betekent dat de handel in deze dieren heel goed in de gaten wordt gehouden. Dwergnijlpaarden worden momenteel niet met uitsterven bedreigd, maar wanneer de handel niet gecontroleerd wordt kunnen ze in de toekomst wel met uitsterven bedreigd worden.

Bronnen

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Dwergnijlpaard
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Cetartiodactyla (Walvissen en evenhoevigen)
Familie Hippopotamidae (Nijlpaarden)
Geslacht Choeropsis
Soort Choeropsis liberiensis (Hexaprotodon liberiensis)
Grootte 150 - 175 cm
Gewicht 160 - 275 kg
Paartijd In het wild onbekend
Paringsinterval 7 - 9 maanden
Draagtijd 184 - 210; gem. 199 dagen
Nest Geboortes zowel 0p het land als in ondiep water
Geboorte In het wild onbekend
Geboortegewicht 3400 - 6400 gram; gem. 4900 gram
Aantal jongen Meestal 1 jong, zelden 2 jongen
Spenen 6 - 8 maanden; gem: 198 dagen
Geslachtsrijp 3 - 5 jaar
Levensduur Tot 35 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Waterplanten, loof van struiken, algen, kort gras, groenten en fruit
Leefgebied Tropische regenwouden van West-Afrika (Liberia en Ivoorkust)
Groep/solitair Solitair
Fokprogramma EEP: BASEL, Olivier Pagan, 1992
CITES Appendix II (01/07/1975)
EU Listing Annex B (04/02/2017)
IUCN Bedreigd (EN)
Follow Us