Europese flamingoAuthor: Hans Hillewaert,
License: CC BY-SA 3.

   Leefgebied europese flamingoBirdLife International 2012. Phoenicopterus roseus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. Accessed on 17 August 2014.   Europese flamingo Author: J.M.Garg,
License: CC BY 3.0

Vogels

Phoenicopterus roseus

gb Greater Flamingo   de Rosaflamingo  fr Flamant rose

Leefgebied

De Europese of gewone flamingo is de enige flamingosoort die in Europa in de natuur voorkomt. Het bekendste leefgebied van deze vogel in Europa is de Camargue in Zuid-Frankrijk. Europese flamingo’s komen ook voor in Afrika en Azië. Europese flamingo’s leven in open zoet-, zout of brakwater, lagunes, delta’s, ondiepe kustwateren en grote meren.

Uiterlijk

Europese flamingo’s zijn overwegend roze van kleur. De vleugels zijn rood van kleur met zwarte slagpennen. De snavel is roze met een zwarte punt.

Voortbeweging

Europese flamingo’s vliegen met gestrekte nek en poten. Verder staan ze vaak op één poot. Dit doen ze om zo min mogelijk warmte te verliezen. Flamingo’s verliezen namelijk veel warmte via hun poten omdat deze dun zijn en er geen veren op zitten. Wanneer de vogel één poot intrekt en die tegen zijn onderlichaam aanhoud is het verlies van warmte via zijn poten met de helft afgenomen. In de zomer gebruiken ze hun dunne poten juist om veel warmte te verliezen. Ze staan dan met beide poten in het water, zodat ze lekker afkoelen. Tijdens het vliegen houden de flamingo’s hun poten en nek volledig gestrekt.

Wetenswaardigheden

  • Europese flamingo’s hebben net als andere flamingosoorten een speciale snavel. Hiermee kunnen ze garnalen en andere kleine diertjes en plantendelen uit het water zeven.
  • Met hun grote tong pompen flamingo’s water in en uit de snavel, waarna het voedsel blijft hangen in de lamellen aan de randen van de snavel.

Voedsel in de natuur

Europese flamingo’s eten voornamelijk garnalen, insecten, schelpdieren, wormen en andere kleine ongewervelde dieren, algen en zaden. Tijdens het foerageren loopt de flamingo in ondiep water met de kop onder water tussen de poten.

Voedsel in de dierentuin

In de dierentuin krijgen flamingo’s garnalen en speciale flamingokorrels te eten. In de flamingokorrels zitten kleurstoffen zodat de Europese flamingo’s mooi roze blijven. Daarnaast filteren ze zelf diverse algen uit het water dat in het verblijf aanwezig is.

Gedrag

Europese flamingo’s leven in grote kolonies. Vaak doen de vogels in een kolonie alles tegelijk, zoals eten, rusten en bewegen.

Predatie

De natuurlijke vijanden van Europese flamingo’s zijn roofvogels. Deze jagen vooral op de eieren en kuikens in het nest.

Voortplanting in de natuur

Alle flamingo’s in een kolonie gaan op hetzelfde moment broeden. Het vrouwtje maakt een nest van modder en klei, dat zo’n dertig centimeter hoog is en legt hierin één ei. Na dertig dagen komt het ei uit. Het kuiken heeft een grijs donskleed en een rechte rode snavel. De moeder voedt het jong met een roze, voedzame afscheiding uit haar slokdarm.

Bedreiging

De grootste bedreiging voor Europese flamingo’s is de vernietiging van zijn leefgebied. Ook hebben ze te lijden onder klimaatsveranderingen en worden de eieren en kuikens vaak uit het nest geroofd.

Bronnen

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Europese flamingo
Klasse Aves (vogels)
Orde Phoenicopteriformes
Familie Phoenicopteridae (Flamingo's)
Geslacht Phoenicopterus
Soort Phoenicopterus roseus
Grootte man 125 - 145 cm
Grootte vrouw 125 - 145 cm
Spanwijdte 140 - 165 cm
Gewicht man 3.5 - 4.5 kg
Gewicht vrouw 2.5 - 3.5 kg
Paartijd  
Broedinterval  
Broedtijd 30 dagen
Nest Een heuvel van modder en planten met een eenvoudig kuiltje bovenin
Geboorte  
Gewicht eieren  
Aantal eieren 1 ei
Uitvliegen 75 - 80 dagen
Geslachtsrijp man 4 jaar, maar broeden vaak de eerst 5 - 10 jaar niet
Geslachtsrijp vrouw 4 jaar, maar broeden vaak de eerst 5 - 10 jaar niet
Levensduur meer dan 40 jaar
Voeding in de natuur Visdeeltjes, algen, kleine kreeftjes en larven
Voeding in de dierentuin Flamingo productie, Flamingo floating
Leefgebied Zuid Europa, Noordwest-afrika, Oost-afrika naar de Kaspische zee, Iran en Indië
Groep/solitair In grote kolonies
Fokprogramma -
CITES Appendix II (29/07/1983)
EU Listing Annex A (04/02/2017)
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us