Grijze roodstaartpapegaai Author: Quartl
License:CC BY-SA 3.0
   Leefgebied grijze roodstaartpapegaaiAuthor: FunkMonk
License: CC0 1.0
   Grijze roodstaartpapegaai Author: L.Miguel Bugallo Sánchez
License: CC BY-SA 3.0

Vogels

Psittacus erithacus

gb Grey Parrot  de Graupapagei fr Perroquet jaco

Leefgebied

Grijze roodstaartpapegaaien komen van nature voor in equatoriaal Afrika, in landen als Sierra Leone, Ghana en Ivoorkust, en op het eiland Principe in de Golf van Guinee. Ze komen tot 2200 meter hoogte voor.

De grijze roodstaartpapegaai is een typische boomvogel en leeft in tropische regenwouden, mangroven en vochtige savannen. Aan de randen van het woud in het overgangsgebied naar het open land vindt hij zijn ideale habitat.

Uiterlijk

Deze vogel heeft een effen zilvergrijs verenkleed, rond de ogen een lichtgrijze huid en een korte rode staart. Lengte van kruin tot staartpunt is ongeveer 35 tot 40 centimeter. 

Voortbeweging

Ze vliegen rechtlijnig en soms op grote hoogte. 

Wetenswaardigheden

  • Papegaaien zijn intelligente dieren die, volgens sommige onderzoekers, een intelligentie hebben van een kind van 3 tot 5 jaar oud.
  • Hun intelligentieniveau wordt daarom ook wel vergeleken met de intelligentie van chimpansees en dolfijnen. 
  • Ze kunnen enorm goed geluiden imiteren en in gevangenschap kunnen ze tot wel 750 verschillende woordjes leren.

Voedsel in de natuur

In het wild worden naast palmnoten (ongeveer 80% van hun dieet) vruchten, noten, bessen, zaden, schors, bloemen en bloemknoppen gegeten.

Gedrag

Grijze roodstaartpapegaaien zijn erg sociale dieren maar ze zijn schuw en blijven weg van mensen, dorpen en steden. Net als alle andere vogels hebben deze papegaaien géén stembanden en communiceren met elkaar met harde schreeuw- en fluittonen door trillingen in de syrinx (een combinatie van kraakbeen en membranen). Ze kunnen enorm goed geluiden imiteren en in gevangenschap kunnen ze tot wel 750 verschillende woordjes leren. Berucht zijn ringtones, die de papegaai steeds uit het hoofd leert. Er zijn echter ook grijze roodstaartpapegaaien die helemaal géén woord leren spreken.

Ze brengen de dag door met hun partner en soms in kleine groepjes van pakweg 20 tot 30 vogels. Ze zitten dan het liefst op een tak boven het water of op eilandjes in rivieren. Als het begint te schemeren, vormen ze grotere groepen en gaan gezamenlijk op zoek naar voer. 

Als in een bepaald seizoen een gebied te droog wordt trekken ze naar minder droge gebieden.

Predatie

Natuurlijke vijanden zijn roofvogels (palmgieren en valkachtigen) en slangen. Kuikens worden ook wel door apen uit de nesten gehaald.

Voortplanting in de natuur

Het broedseizoen varieert per locatie maar lijkt samen te vallen met het droogteseizoen. Grijze roodstaartpapegaaien broeden 1 tot 2 keer per jaar. Wanneer ze met 3 tot 5 jaar geslachtsrijp zijn kiezen ze zorgvuldig een partner voor het leven.

Ze broeden in losse groepjes en samen maken ze een nest in een boomholte, soms in een verlaten holte van een specht. Hierbij heeft ieder paartje zijn eigen boom. Het vrouwtje legt, met tussenpozen van 2 tot 5 dagen, 3 tot 5 eieren waarop ze gedurende ongeveer 30 dagen broedt terwijl het mannetje oppast en voor het eten zorgt. Beide ouders verzorgen de kuikens die na 12 weken uitvliegen.

Grijze roodstaartpapegaaien worden in het wild niet ouder dan 22 jaar maar in gevangenschap kunnen ze 40 tot 50 jaar worden.

Bedreiging

De grootste bedreiging is de mens, door habitatvernietiging, maar zeker voor deze soort ook de illegale handel in exotische dieren. Daarom staat de vogel sinds oktober 2016 als "bedreigd" op de Rode Lijst van de IUCN en verder zijn er maatregelen in discussie om de handel van uit het wild gevangen dieren te beperken.

Bronnen: 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Grijze roodstaartpapegaai
Klasse Aves (vogels)
Orde Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht Psittacus
Soort Psittacus erithacus
Grootte 35-40 cm 
Spanwijdte  46-52 cm
Gewicht  407 gram 
Broedinterval 1 tot 2 keer per jaar
Broedperiode Tijdens het droogte seizoen
Nest In een boomholte 
Aantal eieren 3-5 eieren
Gewicht eieren  
Broedtijd 30 dagen
Uitvliegen 12 weken 
Geslachtsrijp 3-5 jaar 
Levensduur 22 jaar in het wild, 40-50 jaar in gevangenschap. 
Voeding in de natuur Palmnoten, vruchten, noten, bessen, zaden, schors, bloemen en bloemknoppen 
Leefgebied Equatoriaal Afrika
Groep/solitair Paartjes en groepjes 
Fokprogramma
CITES Appendix I (02/01/2017)
EU Listing Annex A (04/02/2017)
IUCN Bedreigd (EN)
Follow Us