Vogels

Coracopsis vasa

gb Vasa Parrot  de Vasapapagei fr Grand Vaza

Leefgebied

Grote vasapapegaaien leven op Madagaskar en de Comoros eilanden. Het leefgebied varieert van vochtige dichte bossen tot open droge bossen en savannes, agrarische- en bewoonde gebieden. Ze leven tot op een hoogte van 1000 m.

Uiterlijk

Op het eerste gezicht lijken grote vasapapegaaien op een kruising tussen een duif, een kraai en een fazant. Maar aan de snavel is te zien dat het om een papegaaiensoort zijn.

Volwassen vogels zijn 50 tot 54 cm groot en wegen 500 gram. Ze hebben een extreem lange nek, poten en staart, waardoor ze er veel groter uitzien. Het verenkleed is grijs-zwart met in de zon een blauwe glans. Op het gebied rond de ogen zitten geen veren. De ogen zelf zijn donkerbruin. De kleur van de snavel is roze. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.

Tijdens de broedperiode verliezen het mannetje en het vrouwtje veren. Maar het vrouwtje verliest bijna al de veren op haar kop waardoor de naakte huid te zien is. En die krijgt in de broedperiode een oranjegele kleur. Verder worden tijdens de broedperiode de veren van het vrouwtje meer bruin van kleur. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan melanine wat voor de zwarte kleur zorgt.

Wetenswaardigheden

  • In tegenstelling tot andere vogels heeft het mannetje een verlengd cloaca-uitsteeksel van 6 cm.
  • Grote vasapapegaaien lijken groter door de lange nek, poten en staart.
  • De jongen komen kaal uit het ei en krijgen geen donsveren.

Voedsel in de natuur

Het voedsel bestaat uit zaden, bessen, noten, vruchten en gecultiveerde maïs, rijst en gierst. 

Gedrag

Grote vasapapegaaien leven in groepjes. Het foerageren en rusten doen ze in grote, veel kabaal makende, groepen.

In de broedperiode zingen vrouwtjes, vlakbij het nest, complexe melodieën. Hiermee trekken ze aandacht van het mannetje. Die laten ze voedsel opbraken wat het vrouwtje dan weer opeet. 

Voortplanting in de natuur

De broedperiode is in de maanden oktober tot en met december. Het nest wordt boven in een grote apenbroodboom gebouwd waar ze goed kunnen zien of er gevaar dreigt. In het nest worden 2 tot 4 eieren gelegd die in 18-20 dagen worden uitgebroed. De jongen worden kaal geboren en krijgen geen donsveren. In plaats daarvan krijgen ze de normale veren.

De jongen vliegen na 6 tot 7 weken uit. In gevangenschap kan deze vogel 53 jaar worden. 

Bedreiging

De IUCN heeft de grote vasapapegaai geclassificeerd als "Niet bedreigd" 

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Grote vasapapegaai
Klasse Aves (vogels)
Orde Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht Coracopsis
Soort Coracopsis vasa
Grootte 50-54 cm
Spanwijdte  
Gewicht 500 gram 
Broedinterval Jaarlijks 
Broedperiode Oktober-december
Nest In een grote penboom
Aantal eieren 2-4 eieren 
Broedtijd 18-20 dagen 
Uitvliegen 45-49 dagen 
Geslachtsrijp 5 jaar
Levensduur 53 jaar in gevangenschap 
Voeding in de natuur Zaden, bessen, noten, vruchten en gecultiveerde maïs, rijst en gierst. 
Leefgebied Madagaskar en de Comoros eilanden 
Groep/solitair In grote groepen
Fokprogramma -
CITES Appendix II (2005) 
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us