Hymalaya glansfazantAuthor: Nevit Dilmen,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied Himalaya glansfazantBirdLife International 2012. Lophophorus impejanus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. Accessed on 16 August 2014.   Himalya GlansfazantAuthor: Ryan E. Poplin,
License: CC BY-SA 2.0

Vogels

Lophophorus impejanus

gb Himalayan Monal Pheasant   de Himalaja-glansfazant   fr Lophophore resplendissant

Leefgebied

Himalaya glansfazanten leven op hoogtes tussen de 1500 en 5000 meter in het uitgestrekte Himalaya gebergte in eiken-, berken- en rododendronbossen, afgewisseld met open vlakten en rotspartijen. Wanneer het erg koud is dalen ze af naar lager gelegen kastanjebossen.

Uiterlijk

Deze fazantensoort is gemakkelijk te herkennen. De haan is bontgekleurd en heeft een kuifje van rechtopstaande veren op de kop. Alleen de haan heeft de metaalachtig glanzende veren waaraan deze soort zijn naam dankt. De totale kop-staartlengte is 56-64 centimeter, waarbij de staart tot zo’n 23 cm lang is.
Het vrouwtje is zoals bij alle fazanten onopvallend bruinachtig gekleurd. Vroeger werden de kuifjes van de hanen als versiering op hoeden gebruikt.

Voedsel in de natuur

Het voedsel bestaat uit knollen, wortels en ander eetbaar materiaal hetgeen ze gedurende de hele dag voornamelijk met hun zware snavel uit de bodem graven tot wel 25 centimeter diep.

Gedrag

Bij de balts loopt de haan aarzelend in steeds kleinere kringen om de hen heen, waarbij hij de naar haar toegekeerde vleugel over de grond laat slepen. De snavel wordt daarbij tegen de borst gedrukt. Daarna gaat hij tegenover het vrouwtje staan, spreidt zijn staart waaiervormig uit, laat beide vleugels hangen en buigt de kop zover omlaag dat de snavel de grond raakt. In deze houding loopt hij met ritmische bewegingen voor- en achteruit.

Voortplanting in de natuur

In de paartijd vormt de haan in de natuur vaak een harem van enkele hennen, die echter niet bij elkaar in de buurt komen. Het nest bestaat slechts uit een in de grond uitgekrabd kuiltje, vaak onder een struik. Er worden 3 tot 5 eieren gelegd, die 27 tot 28 dagen door het vrouwtje worden bebroed. De kuikens blijven tot het volgend voorjaar bij hun moeder.

Bronnen

  •  Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Himalaya glansfazant
Klasse Aves (vogels)
Orde Galliformes (hoendervogels)
Familie Phasianidae (fazantachtigen)
Geslacht Lophophorus (glansfazanten)
Soort Lophophorus impejanus
Grootte man 70 cm
Grootte vrouw 70 cm
Gewicht man 1.9 - 2.4 kg
Gewicht vrouw 1.8 - 2.2 kg
Paartijd April - ?
Broedinterval 1 keer per jaar
Broedtijd 27 dagen
Nest In struikgewas verstopte kuil, bedekt met mos, bladeren en hooi
Geboorte Mei - ?
Aantal eieren 3 - 5 eieren
Uitvliegen 6 maanden
Geslachtsrijp man  
Geslachtsrijp vrouw  
Levensduur 23 jaar
Voeding in de natuur Knollen en wortels
Voeding in de dierentuin Sierhoenderkorrel, eendengraan, meelwormen, wortel, andijvie, appel, maagkiezel
Leefgebied Himalaya gebergte tussen 2500 - 5000 m hoogte
Groep/solitair Koppels
Fokprogramma -
CITES Appendix I
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us