HolenparkietAuthor: Totodu74,
License: Public domain

   Leefgebied holenparkietBirdLife International 2012. Cyanoliseus patagonus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. Accessed on 16 August 2014.   HolenparkietAuthor: Petra Karstedt,
License: CC BY-SA 2.0

Vogels

Cyanoliseus patagonus

gb Burrowing Parrot  de Felsensittich  fr Perruche de Patagonie

Leefgebied

De holenparkiet of patagonische rotsparkiet is een parkiet die in Chili, Argentinië en in Uruguay voorkomt. Ze leven o.a. op de vele eilanden langs de kust waar er (bijna) geen bomen zijn. Ze zijn daar gedwongen tussen de rotsen te nestelen, vandaar de naam rotsparkiet.

Uiterlijk

De veren van de holenparkiet zijn hoofdzakelijk bruinachtige-olijfgroen. De kop en de keel zijn groen, het midden van de buik en de onderkant van de dijen zijn rood. De buik, het bovenste deel van de staart, de zijkant van de buik en het onderste deel van de staart zijn geel gekleurd met een licht olijfachtig schijnsel. De vleugels zijn olijfkleurkleurig. De buitenste veren van de vleugels zijn echter blauw. Verder zijn de onderzijde van de staart en de vleugels zijn donkergrijs. Deze vogels hebben een wijde witte ring rond de ogen. De irissen zijn wit-geel. De poten zijn vleeskleurig. De kleuren van een volwassen vogel zijn na 12 maanden volledig zichtbaar.
Mannetjes en vrouwtje zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden alhoewel het mannetje een iets grotere kop heeft. Volwassen dieren zijn ongeveer 45 centimeter lang.

Gedrag

Hij leeft in zeer grote, luidruchtige groepen, bij voorkeur op rotsen. Holenparkieten kunnen uitstekend klimmen, maar ook goed vliegen.

Voedsel in de natuur

Ze voeden zich in hoofdzaak met hennep, tarwe, haver, graszaden, rozenbottels, zonnebloempitten, zachte maïs en sojabonen verse vruchten en groenten.

Voortplanting in de natuur

Holenparkieten zijn koloniebroeders. Hun nest maken ze in een nauwe, beschutte rotsspleet of nis en er worden meestal 2 eieren gelegd, die door het vrouwtje in ongeveer 24 dagen worden uitgebroed. Wanneer de jongen 2 maanden oud zijn, verlaten ze meestal het nest, maar het duurt nog eenzelfde periode voordat ze voor zichzelf kunnen zorgen.
Het mannetje houdt constant de wacht in de buurt van het nest. In die periode komt hij niet in het nest. Pas als de eieren zijn uitgekomen, gaat het mannetje het nest in om het vrouwtje en zijn jongen te voeren.

Bronnen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.

Paspoort

Naam Holenparkiet
Klasse Aves (vogels)
Orde Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht Cyanoliseus
Soort Cyanoliseus patagonus
Grootte man 45 cm
Grootte vrouw 45 cm
Spanwijdte  
Gewicht man 256 -281 gram
Gewicht vrouw 256 -281 gram
Paartijd November-april
Broedinterval ! keer per jaar
Broedtijd 24- 26 dagen
Nest In meterslange gangen in wanden van leem of zandsteen
Geboorte Oktober-maart
Gewicht eieren  
Aantal eieren 2-5 eieren
Uitvliegen 7 - 9 weken
Geslachtsrijp man  
Geslachtsrijp vrouw  
Levensduur Tot 10 jaar in de natuur (19.5 jaar in gevangenschap)
Voeding Hennep, tarwe, haver, graszaden, rozenbottels, zonnebloempitten, zachte maïs en sojabonen verse vruchten en groenten.
Leefgebied In Zuid-Amerika in in Chili, Argentinië en in Uruguay.
Groep/solitair Groep
CITES Appendix II
IUCN Niet bedriegd (LC)
Follow Us