Indische antilopeAuthor: User:Kwh, License: CC BY-SA 2.5

   Leefgebied Indische antilopeMallon, D.P. 2008. Antilope cervicapra.
IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2.
Accessed on 25 April 2012.
   Indische antiopeAuthor: Mr Raja Purohit,
license: CC BY-SA 2.5

Zoogdieren

Antilope cervicapra

gb Blackbuck   de Hirschziegenantilope  fr Antilope cervicapra

Leefgebied

Indische antilopen leven in open bosland en semiwoestijn gebieden in India en Pakistan. Ze blijven graag in de buurt van graslanden.

Uiterlijk

De vachtkleur van de mannetjes verschilt van die van de vrouwtjes. Mannetjes zijn donker bruin terwijl de andere sekse een geelachtige kleur vacht heeft. Beide geslachten hebben een witte buik en ook de binnenkant van de poten is wit. Tevens is de vacht rond de ogen wit. Bij mannetjes wordt de vachtkleur donkerder naarmate ze ouder worden. Alleen de mannelijke dieren krijgen hoorns, die een lengte van 50 tot 61 centimeter krijgen.

Voortbeweging

Indische antilopen kunnen uitstekend rennen. Ze kunnen maar liefst 65 km per uur rennen over een afstand van 25 kilometer.

Wetenswaardigheden

  • Het reukvermogen en het gehoor van de Indische Antilopen is niet goed ontwikkeld. Om toch aan gevaar te ontkomen gebruiken ze hun goede kijkvermogen.

Voedsel in de natuur

Deze dieren zijn grazers. Ze voeden zich met grassen en granen.

Gedrag

De Indische antilope leeft in groepen van vijf tot wel vijftig dieren. De groep bestaat uit één mannetje met vrouwtjes en hun jongen. In de seizoenen dat het koel is, zijn de dieren de hele dag actief, maar op warme dagen rusten de dieren op het heetst van de dag in de schaduw.

Predatie

De grootste gevaren voor de Indische Antilopen zijn katachtige en hondachtige dieren. Diersoorten als de Indische cheetah en wolven zijn een grote bedreiging voor de antilopen.

Voortplanting in de natuur

De Indische antilope heeft geen speciale paartijd. Paren gebeurd het hele jaar door, met pieken in de periodes maart - april en augustus – oktober. Als een mannetje bronstig is bakent hij zijn territorium af met uitwerpselen en is hij erg agressief tegenover andere mannetjes. Na ongeveer 5,5 maand wordt het bijna vier kilo zware jong geboren. Vrijwel meteen na de geboorte kan het jong rennen. Twee maanden lang blijft het kleintje bij zijn moeder drinken.

Bedreiging

De Indische antilope wordt bedreigd door de mens, omdat op hen gejaagd wordt voor het vlees. Ook zetten boeren in Pakistan en India vallen om te voorkomen dat hun hele oogst door deze dieren wordt verwoest.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Indische antilope
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Cetartiodactyla (Walvissen en evenhoevigen)
Familie Bovidae (Holhoornigen)
Onderfamilie Antilopinae (Echte antilopen)
Geslachtengroep Antilopini (Gazelleachtigen)
Geslacht Antilope
Soort Antilope cervicapra
Grootte 120 cm
Schouderhoogte 74 - 83 cm
Gewicht 32 - 43 kg
Paartijd Het hele jaar door, maar vooral maart - april en augustus - oktober
Paringsinterval 231 dagen
Draagtijd 5.5 - 6 maanden
Nest Meestal beschut plekje afgezonderd van de kudde
Geboorte Het hele jaar door, maar vooral augustus - september en januari - maart
Geboortegewicht 3850 gr.
Aantal jongen 1 jong
Spenen 2 maanden
Geslachtsrijp 1 - 1½ jaar
Levensduur Tot 15 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Grassen en granen
Leefgebied Open bosland en semiwoestijn gebieden in India en Pakistan
Groep/solitair Groep van 5 – 50 dieren
Fokprogramma -
CITES Appendix III:
Pakistan (24/06/2014),
Nepal (16/11/1975)
EU Listing Annex C:
Nepal (04/02/2017),
Pakistan (04/02/2017)
IUCN Bijna bedreigd (NT)
Follow Us