KapgierAuthor: NJR ZA,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied kapgierBirdLife International 2011. Necrosyrtes monachus. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 20 April 2012.   KapgierAuthor: GabrielBuissart,
License: CC BY-SA 3.0

Vogels

Necrosyrtes monachus

gb Hooded Vulture  de Kappengeier  fr Vautour charognard

Leefgebied

De kapgier leeft in de natuur in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Hier leven ze op grasachtige savannes tot halfwoestijnen en stedelijke gebieden.

Uiterlijk

De kapgier is een typische aaseter, met een kale roze kop en een grijzige kap. Het verenkleed is donkerbruin van kleur. Hij heeft grote vleugels en een korte staart. Vergeleken met andere gieren is de kapgier klein.

Voortbeweging

Vliegen kost een hoop energie en daarom proberen gieren dat zoveel mogelijk te voorkomen. Op zoek naar hun voedsel maken ze gebruik van de opstijgende warme lucht, 'thermiek', waar ze zich door mee laten voeren. Zwevend door de lucht speuren ze de horizon af en letten op het gedrag van andere dieren om kadavers op te speuren.

Wetenswaardigheden

De kapgier heeft dons in zijn nek en op zijn kop. Hierdoor lijkt het net of hij een kapje op heeft. Doordat de kapgier alleen maar wat dons op zijn kop heeft kan hij goed in karkassen komen, zonder dat zijn verenkleed smerig wordt.

In tegenstelling tot andere roofvogels hebben de meeste gieren geen sterke poten. Hij kan deze dan ook niet gebruiken om zijn prooi te vangen. Hij eet daarom voornamelijk dode dieren. Zijn poten zijn zo gebouwd dat hij er goed mee kan lopen.

Voedsel in de natuur

De kapgier is een aaseter, net als alle andere gieren. Hij eet daarom ook uitsluitend dode dieren. Ze eten voornamelijk vlees van karkassen van dode dieren en andere vleesresten. Omdat deze kapgier zelf te zwak is om karkassen open te maken, moet hij wachten met eten tot andere gieren bij het prooidier aangekomen zijn om het karkas te breken. De kapgier is teven vaak te vinden in dorpen waar hij het vleesafval opeet. Daarnaast wil de kapgier ook nog weleens vette larven grijpen uit omgewoelde grond em bij laagtij langs de kust eet hij ook mosselen, krabben en dode vissen. Het meest ongebruikelijke is wel dat hij ook mest eet, waaronder zelfs menselijke uitwerpselen.

Gedrag

Kapgieren leven in paren en ontwikkelen een hele sterke band. Ze slapen ook het hele jaar samen. Omdat de kapgier kleiner is dan andere gieren, kan hij deze niet de baas. Het kan dan ook wel voorkomen dat hij door andere gieren bij een karkas weggejaagd wordt. Kapgieren zweven moeiteloos door de lucht en brengen vele uren door met het afspeuren van het landschap onder hem.

Kapgieren verplaatsen zich in grote groepen. Op de plaatsen waar ze voorkomen, zijn altijd wel een aantal kapgieren hoog in de lucht te zien.

Voortplanting in de natuur

De kapgier heeft geen duidelijk paringsritueel. Het paartje zweeft en cirkelt slechts dicht naast elkaar boven de nestplaats. Die nestplaats is vaak een grote boom, zoals een apebroodboom of kapokboom die elke keer weer opnieuw gebruikt wordt.

Vlak na de regentijd leggen ze één ei dat het vrouwtje in zeven tot acht weken uitbroedt. In de tijd dat zij op het nest zit, zorgt het mannetje voor haar voedsel. Dat braakt hij bij het nest uit en laat dat aan de rand van het nest voor haar achter. Als het ei uitgekomen is, zorgen beide ouders voor voedsel voor het jong.

Dat jong blijft wel 100 dagen op het nest. Als hij ongeveer vier maanden oud is vliegt hij voor het eerst en nog een maand daarna wordt het jong zelfstandig. De jongen zijn duidelijk van hun ouders te onderscheiden, doordat de jongen nog een bruine muts van dons hebben wat de ouders niet hebben.

Bedreiging

De kapgier wordt momenteel niet bedreigd.

Bronnen

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Paspoort

Naam Kapgier
Klasse Aves (vogels)
Orde Accipitriformes
Familie Accipitridae (havikachtigen of sperwerachtigen)
Geslacht Necrosyrtes
Soort Necrosyrtes monachus
Grootte man 67 - 70 cm
Grootte vrouw 67 - 70 cm
Spanwijdte 155 - 182 cm
Gewicht man 1.2 - 1.5 kg
Gewicht vrouw 1.2 - 1.5 kg
Paartijd Juni - september
Broedinterval 1 x per jaar
Broedtijd 4 - 6 weken
Nest In een grote boom
Geboorte Juli - augustus
Gewicht eieren  
Aantal eieren 1 ei
Uitvliegen 120 dagen
Geslachtsrijp man  
Geslachtsrijp vrouw  
Levensduur Tot 21 jaar in gevangenschap
Voeding in de natuur Aaseter: vlees van karkassen van dode dieren en andere vleesresten
Voeding in de dierentuin Vlees, Carmix
Leefgebied Afrika, ten zuiden van de Sahara
Groep/solitair Leven in paren en groepen
Fokprogramma -
CITES Appendix II (28-06-79)
IUCN Bedreigd (EN)
Follow Us