Konijnuil Author: Gerritse
License: CC BY-SA 3.0

    Leefgebied konijnuilBirdLife International 2012. Athene cunicularia. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. Accessed on 16 August 2014.   Konijnuil Author: Dario Sanches
License: CC BY-SA 2.0

Vogels

Athene cunicularia

gb Burrowing Owl  de Kaninchenkauz  fr Chevêche des terriers
nl Holenuil

Leefgebied

De konijnuil leeft in Noord en Zuid-Amerika. Daar leeft hij op open vlakten zoals savannes en graslanden.

Uiterlijk

De kop, rug en vleugels van de konijnuilen zijn zandkleurig. De borst en buik zijn wit gestreept. Daarnaast heeft de vogel een rond hoofd met witte wenkbrauwen en gele ogen. Het vrouwtje is doorgaans donkerder van kleur dan het mannetje. De konijnuil behoort tot één van de kleinste uilensoorten. Doorgaans is het vrouwtje iets kleiner dan het mannetje.
Doordat deze uil voornamelijk op de grond leeft, heeft hij lange, slungelachtige poten. Verder is de staart kort en heeft deze uil geen oorpluimen. De vleugels zijn ongeveer even groot als het lichaam van de uil.

Voortbeweging

De konijnuil brengt veel tijd op de grond door. De vogel zit vaak vlak voor zijn hol of in een boom, in de buurt van het hol. Wanneer de vogel niet op de grond zit, vliegt hij hoog in de lucht. Met een uitstekend zicht en gehoor is hij dan op zoek naar voedsel.

Wetenswaardigheden

De meest speciale eigenschap van de konijnuil is ongetwijfeld dat de vogel asynchroon kan vliegen. Dat wil zeggen dat hij zijn vleugels niet tegelijkertijd omhoog of omlaag heeft. Op deze manier is de vogel een stuk wendbaarder. De konijnuil is één van de weinige vogels die dit kan.

Voedsel in de natuur

Het menu van de konijnuil hangt af van de periode en plaats waar hij leeft. Grote insecten als sprinkhanen en kevers vormen een groot gedeelte van het menu. Kleinere zoogdieren als muizen, ratten en eekhoorns zijn ook vaak een prooi voor de vogels. Minder vaak komt het voor dat reptielen en klein gevogelte deel van hun voeding uitmaken. Daarnaast is de konijnuil de enige uil die fruit en zaden eet.

Voedsel in de dierentuin

Konijnuilen krijgen in de dierentuin kleine zoogdieren te eten. Dit zijn muizen, ratten en ééndagskuikens.

Gedrag

Konijnuilen leven in groepsverband. Dit is erg ongewoon voor een uilensoort. Dat doen ze in groepen van ongeveer twaalf dieren. Deze groepen bestaan dan uit meerdere paartjes. De mannelijke konijnuilen blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Vrouwtjes hebben deze eigenschap in principe ook, maar willen nog wel eens uit de groep verdwijnen om vervolgens een andere partner te vinden.

Predatie

Omdat de konijnuil één van de kleinste uilen is, heeft de vogel veel natuurlijke vijanden. Zo vormen grote uilen, roofvogels, slangen, dassen, stinkdieren, fretten en katachtigen een gevaar voor de konijnuil. Daarnaast wordt het dier ook vaak doodgereden door auto's.

Voortplanting in de natuur

Wanneer twee konijnuilen van het verschillende geslacht elkaar gevonden hebben, gaat het mannetje opzoek naar een hol om een nest in te bouwen. Hij laat het vrouwtje zijn keuzes zien, waarvan zij een definitieve keuze moet maken. Vervolgens legt het vrouwtje zeven tot negen eieren, die een maand later uitkomen. Wanneer het vrouwtje aan het broeden is voorziet het mannetje haar van voedsel.
Deze nesten bevinden zich in de grond en zijn zelf gegraven, of overgenomen van andere kleine zoogdieren. Na het uitkomen van de eieren delen de ouders de verantwoordelijkheid voor het opvoeden van de jongen. De jonge uilen blijven ongeveer 40 dagen in het nest, daarna gaan ze hun eigen weg.

Bedreiging

Omdat de konijnuil op vlakke en open gebieden als de savanne en graslanden leeft, verdwijnt zijn leefgebied in groot tempo. Deze gebieden worden namelijk in snel tempo bebouwd en zo blijft er weinig ruimte over voor de konijnuil. In de periode van 1980-1990 is de populatie van de dieren met 60 % afgenomen. Dit is de reden geweest om het dier op de lijst van bedreiging te plaatsen.

Bronnen:

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie

Paspoort

Naam Konijnuil
Klasse Aves (Vogels)
Orde Strigiformes (Uilachtigen)
Familie Strigidae (Uilen)
Geslacht Athene
Soort Athene cunicularia
Grootte man 19 - 28 cm
Grootte vrouw 19 - 28 cm
Spanwijdte 60 cm
Gewicht man 140 -250 gram
Gewicht vrouw 140 - 250 gram
Paartijd April
Broedinterval 1 keer per jaar
Broedtijd 28 dagen
Nest Ondergronds hol
Geboorte Mei
Geboortegewicht 8.9 gram
Aantal jongen 6 eieren
Uitvliegen 6 weken
Geslachtsrijp man 1 jaar
Geslachtsrijp vrouw 1 jaar
Levensduur 11 jaar
Voeding in de natuur Sprinkhanen, kevers, muizen, ratten en eekhoorns
Voeding in de dierentuin -
Leefgebied Noord en Zuid-Amerika
Groep/solitair Groepjes van  12 dieren
Fokprogramma -
CITES Appendix II (12/06/2013)
IUCN Niet bedreigd (LC)
   
Follow Us