KroonmakiAuthor: Frank Wouters,
License: CC BY 2.0








   Leefgebied kroonmakiAndrainarivo, C., Andriaholinirina, V.N., Feistner, A., Felix, T., Ganzhorn, J., Garbutt, N., Golden, C., Konstant, B., Louis Jr., E., Meyers, D., Mittermeier, R.A., Perieras, A., Princee, F., Rabarivola, J.C., Rakotosamimanana, B., Rasamimanana, H., Ratsimbazafy, J., Raveloarinoro, G., Razafimanantsoa, A., Rumpler, Y., Schwitzer, C., Thalmann, U., Wilmé, L. & Wright, P. 2008. Eulemur coronatus. .
IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2.
Accessed on 26 April 2012.
   KroonmakiAuthor: Rob de Ruiter,
License: CC BY-SA 3.0








Zoogdieren

Eulemur coronatus

gb Crowned lemur  de Kronenmaki  fr Lémur couronné

Leefgebied

Kroonmaki's leven in het uiterste noorden van Madagaskar. Ze hebben de voorkeur voor droog regenwoud met dichte vegetatie en zullen minder snel in vochtig regenwoud te vinden zijn.

Uiterlijk

De kroonmaki dankt zijn naam aan de kroonachtige, oranje pluk haar op zijn kop. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een oranje V-vorm op het hoofd. De mannelijke dieren hebben een zwarte kruin in het midden van de V. Door deze V-vorm lijkt het net of ze een kroon op hebben.

De man heeft een donkere grijsbruine vacht en een donkere staart. Het vrouwtje is lichtgrijs van kleur. Deze kleine makisoort heeft een lange staart die gebruikt wordt om in balans te blijven tijdens het klimmen. Ze worden ongeveer zo groot als een kat. Zowel het mannetje als het vrouwtje bereikt een gewicht van ongeveer twee kilo. Vrouwtjes worden iets groter dan mannetjes,

Voortbeweging

Ze bewegen zich voornamelijk op vier poten en springend van tak naar tak, beginnend en eindigend verticaal vastklampend aan een tak.

Wetenswaardigheden

  • Eén van de manieren waarop mannetjes hun geursporen nalaten is door met het voorhoofd langs objecten te wrijven. De geurklieren op de kop laten zo hun geur achter.

Voedsel in de natuur

Het grootste deel van het voedsel van kroonmaki's bestaat uit fruit. Hoewel deze dieren meestal hoog in een boom zitten, komen ze wel eens naar beneden om fruit dat uit de bomen is gevallen op te rapen. Tijdens het regenseizoen eten deze maki's ook bladeren, bloemen en insecten.

Gedrag

Kroonmaki's zijn hele sociale dieren. Om groepsverband te versterken verzorgen ze vaak elkaars vacht. De gemiddelde groepsgrootte bij kroonmaki's is vijf of zes dieren. De vrouwtjes in de groep zijn dominant over de mannetjes. Daardoor mag het vrouwtje eerst haar eigen eten kiezen en kiest zij ook haar partner uit. 

Ze zijn zowel overdag als ’s nachts actief. Ze zijn veelal in de bomen te vinden en komen alleen op de grond om gevallen fruit te eten. Het vlooien van groepsgenoten is belangrijk in de ontwikkeling en het behoud van sociale banden.

’s Nachts gillen kroonmaki’s hard. Ze hebben een speciale alarmroep voor de fossa, een roofdier die op Madagaskar voorkomt. Wanneer deze alarmroep geslaakt wordt, vluchten de kroonmaki’s hoger de bomen in.

Predatie

Op kroonmaki’s wordt gejaagd door de fossa. Jonge dieren worden soms gegrepen door grotere roofvogels.

Voortplanting in de natuur

De jongen worden geboren in het regenseizoen, wanneer er voldoende voedsel aanwezig is. Jongen worden de eerste weken op de buik van de moeder gedragen. Als ze een paar maand oud zijn, verhuizen ze naar haar rug.

Bedreiging

De grootste bedreiging voor kroonmaki´s, zoals met de meeste lemurensoorten, is de vernietiging van het regenwoud en daarmee hun leefgebied.

Bronnen

  •  IUCN: Andriaholinirina, N., Baden, A., Blanco, M., Chikhi, L., Cooke, A., Davies, N., Dolch, R., Donati, G., Ganzhorn, J., Golden, C., Groeneveld, L.F., Hapke, A., Irwin, M., Johnson, S., Kappeler, P., King, T., Lewis, R., Louis, E.E., Markolf, M., Mass, V., Mittermeier, R.A., Nichols, R., Patel, E., Rabarivola, C.J., Raharivololona, B., Rajaobelina, S., Rakotoarisoa, G., Rakotomanga, B., Rakotonanahary, J., Rakotondrainibe, H., Rakotondratsimba, G., Rakotondratsimba, M., Rakotonirina, L., Ralainasolo, F.B., Ralison, J., Ramahaleo, T., Razafindraibe, H., Razafindramanana, J., Rowe, N., Salmona, J., Seiler, M., Volampeno, S., Wright, P., Youssouf, J., Zaonarivelo, J. & Zaramody, A. 2014. Eulemur coronatus. The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T8199A16117225. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T8199A16117225.en Downloaded on 07 November 2011.
  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Kroonmaki
Klasse Mammalia (Zoogdieren)
Orde Primates (Primaten)
Familie Lemuridae (Lemuren)
Geslacht Eulemur
Soort Eulemur coronatus
Grootte 34 cm lang, staart 45 cm
Gewicht 1.7 kg
Paartijd Mei - juni
Paringsinterval 1 keer per jaar
Draagtijd 125 dagen
Nest -
Geboorte September - oktober
Geboortegewicht 70 gr.
Spenen 5 - 6 maanden
Aantal jongen 1 - 2 jongen
Geslachtsrijp 20 maanden
Levensduur Tot 27 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Fruit, bladeren en bloemen. Af en toe insecten
Leefgebied Regenwouden in het uiterste noorden van Madagaskar
Groep/solitair Kleine groep van twee mannen, twee vrouwen en hun jongen
Fokprogramma ESB: MULHOUSE, Brice Lefaux
CITES Appendix I (01/07/1975)
EU Listing Annex A (04/02/2017)
IUCN Kwetsbaar (VU)
Follow Us