KuifcaracaraAuthor: Luis Argerich
License: CC BY 2.0

    Leefgebied kuifcaracaraBirdLife International. 2012. Caracara plancus.
The IUCN Red List of Threatened Species 2012.
Accessed on 23 April 2016.
  KuifcaracaraAuthor: Andreas Trepte
License: CC BY-SA 4.0

Vogels

Caracara plancus

gb Southern crested caracara  de Schopfkarakara fr Caracara huppé

Leefgebied

De kuifcaracara komt voor van noordelijk Bolivia tot oostelijk Brazilië tot Tierra del Fuego en de Falklandeilanden. Graslanden en landbouwgebieden vormen de habitat van de kuifcaracara. Het meest algemeen is de soort in laaglandgebieden, maar de caracara wordt ook wel in hogere gebieden gezien.

Uiterlijk

De kuifcaracara is een donkergrijs-bruine vogel met een roomwitte kop en hals. De borst, de staart en de vleugeluiteinden zijn zwart. Verder vallen het oranje gelaat, de zwarte kruin, de lange, gele poten en de zeer korte tenen op. Er is geen verschil in uiterlijk tussen de beide geslachten. De vogel heeft een lengte van 49 tot 59 cm, een vleugelspanwijdte van 120 tot 130 cm en een gewicht van 850 tot 1500 gram.

Voortbeweging

Door de lange poten en platte klauwen kan de kuifcaracara goed lopen en rennen. Ze zweven niet maar hebben een directe vleugelslag.

Wetenswaardigheden

  • De kuifcaracara heeft zijn naam te danken aan de zwarte kuif en het krijsende geluid wat hij vooral 's ochtends voor zonsopkomst laat horen.
  • Een gebied bij de aanzet van de snavel, dat oranje is, kan groter worden afhankelijk van de gemoedstoestand van de vogel. Als hij rustig is, is dit oranje gebied kleiner. Maar als hij zich erg druk maakt wordt dit gedeelte groter.

Voedsel in de natuur

Deze caracara is een opportunistische vogel, die zich met zowel aas als levende prooi voedt. Knaagdieren, jonge vogels, schildpadden, hagedissen, kikkers, eieren, wormen en insecten staan op het menu. Meerdere caracara's kunnen soms samenwerken om een grotere prooi te kunnen doden. Daarnaast doet de kuifcaracara zich ook tegoed aan aangespoelde vis en doodgereden wild. 

Gedrag

Kuifcaracara's vormen paartjes voor het leven en pas als één van de beide vogels dood is wordt een nieuwe partner gezocht. Het tweetal heeft meestal een groot territorium.

De kuifcaracara brengt veel tijd op de grond door. De lange poten en de platte klauwen maken het mogelijk dat hij goed kan lopen en rennen. Deze roofvogel scharrelt zelf naar voedsel of steelt het van andere vogels, bijvoorbeeld gieren, pelikanen en buizerds. Ook zwakkere soortgenoten worden beroofd. Met zijn poten draait de caracara bladeren of gedroogde uitwerpselen van grote dieren om, op zoek naar kleine diertjes om op te eten.

's Nachts gaat deze roofvogel in ondiep water op zoek naar kikkers. In tegenstelling tot gieren, waar ze vaak mee optrekken, zweven kuifcaracara's niet, maar hebben ze een directe vleugelslag. Hierdoor vinden caracara's dode en aangereden dieren vaak eerder dan gieren, omdat die afhankelijk zijn van de thermiek. De dode dieren worden met de bek in stukken gescheurd, terwijl de caracara ze tegenhoudt met zijn poot. 

Voortplanting in de natuur

In het broedseizoen, dat van januari tot maart loopt, vechten de mannetjes in de lucht om de vrouwtjes. Na de paring maakt de kuifcaracara een nest van dunne takken, gedroogde uitwerpselen en veren, vaak bovenin een palmboom. Meestal worden er twee of drie eieren gelegd, die na ongeveer 30 dagen uitkomen. Pas na acht weken zullen de jongen het nest voor het eerst verlaten. Na 3 maanden vliegen de jongen uit. In het wild kan de kuifcaracara 17 jaar worden.

Bedreiging

De kuifcaracara is door de IUCN geclassificeerd als niet bedreigd.

Bronnen:

Creative Commons License
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Kuifcaracara
Klasse Aves (vogels)
Orde Falconiformes
Familie Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht Caracara (Kuifcaracara's)
Soort Caracara plancus
Grootte 49-59 cm
Spanwijdte 120-130 cm
Gewicht 850-1500 gram
Broedinterval Jaarlijks 1  tot 2 nesten
Broedperiode Januari-maart
Broedtijd 30 dagen 
Nest Nest van dunne takken, gedroogde uitwerpselen en veren, vaak bovenin een palmboom 
Gewicht eieren  
Aantal eieren 2-3 eieren
Uitvliegen 3 maanden
Geslachtsrijp  
Levensduur 17 jaar in het wild 
Voeding Knaagdieren, jonge vogels, schildpadden, hagedissen, kikkers, eieren, wormen, insecten, vis en doodgereden wild.
Leefgebied Van noordelijk Bolivia tot oostelijk Brazilië tot Tierra del Fuego en de Falklandeilanden.
Groep/solitair Leven in paartjes 
Fokprogramma -
CITES Appendix II (12/06/2013) 
EU Listing Annex B (04/02/2017)
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us