Maleise tapirAuthor: Rob de Ruiter,
License: CC BY-SA 3.0


   Leefgebied Maleise tapirLynam, A., Traeholt, C., Martyr, D., Holden, J., Kawanishi, K., van Strien, N.J. & Novarino, W. 2008. Tapirus indicus. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2.  Accessed on 26 April 2012.   Maleise tapirAuthor: Bluemoose,
License: CC BY-SA 3.0


Zoogdieren

Tapirus indicus

gb Malay Tapir  de Schabrackentapir  fr Tapir de l'Inde

Leefgebied

De Maleise tapir, ook wel Indische tapir genoemd is de enige tapirsoort die in Azië voorkomt. Zijn leefgebied verspreidt zich in Zuid-Oost Azië van Myanmar tot Indonesië. Daar leeft hij in tropische bossen in de nabijheid van rivieren.

Uiterlijk

De Maleise tapir behoort tot de onevenhoevigen. De hoeven aan de voorpoten bestaan uit vier tenen, met aan iedere teen een hoef. De vierde teen raakt de grond niet, waardoor in de pootafdruk maar drie tenen te zien zijn. Het lijkt of dit dier een wit zadel op zijn rug heeft. De rest van zijn lichaam is zwart. Jonge dieren zijn bruin met witte strepen. Het meest kenmerkende aan de tapir is de slurf aan de voorkant van zijn kop. Wanneer bladeren buiten het bereik van de tapir hangen, worden ze met de slurfachtige snuit naar beneden getrokken.

De naaste verwanten van de tapirs zijn de neushoorns en de paardachtigen. Ze behoren tot de meest primitieve grote zoogdieren.

Voortbeweging

De maleise tapir kan razendsnel rennen. Daarnaast is het dier een uitstekende zwemmer en klimmer. Deze kenmerken maakt hem een moeilijke prooi voor zijn vijanden.

Wetenswaardigheden

De Maleise tapir heeft een slurf op de voorkant van zijn kop. Deze slurf bestaat uit zijn neus en doorgetrokken bovenlip. Het dier kan zijn slurf alle kanten op bewegen en zelfs een klein stukje intrekken. De tapir gebruikt zijn slurf bij het eten, hij kan zo makkelijk bladeren en takken afrukken en naar zijn mond brengen. Hoewel zijn zicht slecht is, heeft het dier een uitstekende reukvermogen en gehoor.

Voedsel in de natuur

De Maleise tapir voedt zich voornamelijk met gras, bladeren, waterplanten en twijgjes. Bij het eten gebruikt hij zijn slurf om het eten in zijn mond te stoppen. Deze tapir zoekt zijn voedsel door zigzaggend te lopen.

Gedrag

De Maleise tapir heeft een solitair bestaan. Wanneer een soortgenoot zijn territorium binnenkomt vertoont hij fel gedrag. Met urinegeur en geluid maakt hij de ander duidelijk dat hij het er niet mee eens is. Geluid maakt hij door hard te hijgen en te fluiten. Daarnaast heft hij zijn kop en laat zijn snijtanden zien.

Predatie

Tapirs hebben een beperkt aantal vijanden: de mens, krokodillen en grote katachtigen als jaguars, panters en tijgers. Maar voor de tijger is de Maleise tapir niet een geliefde prooi. Wanneer een tapir op de vlucht is voor een tijger rent hij razendsnel door de dichte ondergroei. Voor een tijger is het onmogelijk om hem dan te volgen. Wanneer de tapir in het water is heeft de tijger ook geen kans van slagen. Tapirs zijn er op gemaakt om dwars door het oerwoud te rennen en er is weinig dat ze tegen zal houden. Ook de zwart-witte  tekening op het lichaam is een perfecte camouflage in de jungle. 

Voortplanting in de natuur

Voordat de tapirs paren doen de dieren een paringsdans. Tijdens deze rondedans drukken de partners hun neuzen tegen elkaars anus aan. Ook proberen ze elkaars achterpoten te krabben en te bijten. Op die manier lopen ze achter elkaar aan in een rondje. Wanneer de paring voltooid is duurt het dertien maanden voordat het vrouwtje één jong ter wereld brengt.

Het jong weegt bij de geboorte al tussen de 6,5 en 10 kilo. De relatie tussen moeder en jong is in het begin heel sterk, maar neemt ook snel af. Jonge tapirs zijn prachtige wezentjes met een opvallende strepen- en vlekkentekening die een prima camouflerende werking heeft. Het patroon begint na twee maanden te vervagen en is na zes maanden vrijwel geheel verdwenen.

Bedreiging

Ondanks het ontbreken van veel natuurlijke vijanden is de Maleise tapir een bedreigde diersoort. Hij heeft het meest te vrezen voor de mens. Naast de boskap dat een groot gedeelte van zijn leefgebied vernield, wordt de tapir in een aantal landen bejaagd voor zijn vlees. Alleen in Maleisië wordt het dier als onrein beschouwd en niet gegeten. Door overbejaging voor het vlees en het verdwijnen van zijn leefgebied gaat het slecht met de populatie. Omdat de Maleise tapir bedreigd wordt met uitsterven, is dit diersoort opgenomen in het Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten.

Bronnen

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Maleise tapir
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Perissodactyla (Onevenhoevigen)
Familie Tapiridae (Tapirs)
Geslacht Tapirus
Soort Tapirus indicus
Grootte man 180 - 250 cm
Grootte vrouw 180 - 250 cm
Schouderhoogte 90 - 100 cm
Gewicht man 250 - 320 kg
Gewicht vrouw 250 - 320 kg
Paartijd April - mei
Paringsinterval 1x per jaar
Draagtijd 13 maanden
Nest  
Geboorte Mei - juni
Geboortegewicht 6.5 kg
Aantal jongen 1 jong
Spenen 6 maanden
Geslachtsrijp man 3 jaar
Geslachtsrijp vrouw 3 jaar
Levensduur 30 jaar
Voeding in de natuur Gras, bladeren, waterplanten en twijgjes
Voeding in de dierentuin Browserbrok, luzerne, wortel, reformin, hooi, takken
Leefgebied Zuid-Oost Azië van Myanmar tot Indonesië
Groep/solitair Solitair
Fokprogramma EEP: NURNBERG, Helmut Magdefrau, 1992
CITES Appendix I
IUCN Bedreigd (EN)
   
Follow Us