nandoeAuthor: Nino Barbieri,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied nandoeBirdLife International 2012. Rhea americana.
The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2
Accessed on 16 August 2014.
   NandoekuikensAuthor: ArtMechanic,
License: CC BY-SA 3.0

Vogels

Rhea americana

gb Greater Rhea  de Nandu  fr Nandou d'Amérique

Leefgebied

De nandoe komt voor op de pampa's in het midden van Zuid-Amerika. Hij leeft op plekken waar voldoende struiken groeien die hij kan benutten als schuilmogelijkheid. In het broedseizoen verblijven zij vooral langs rivieren, meren en moerassen.

Uiterlijk

Nandoes zijn overwegend grijs van kleur, maar het mannetje krijgt in de voortplantingstijd een zwarte ring onder aan zijn hals.  Het mannetje is in de regel iets groter dan het vrouwtje en de kleur van de veren van het mannetje is iets donkerder dan bij het vrouwtje. Verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee en dat de seksen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Voortbeweging

Doordat ze passen kunnen zetten van 1,5 meter zijn de nandoes opzienbarend snel. Ze kunnen een snelheid halen van ongeveer zestig kilometer per uur. Tijdens het lopen spreiden ze de vleugels en door er afgewisseld één op te tillen kunnen ze razendsnelle zigzag bewegingen maken. Doordat een nandoe slappe veren heeft kan hij hiermee geen lucht verplaatsen en kan hij ook niet vliegen.

Wetenswaardigheden

  • Ze danken hun naam aan de roep 'nan-doe', die in de baltstijd regelmatig te horen is.
  • Het mannetje krijgt in de voortplantingstijd een zwarte ring onder aan zijn hals.
  • Verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee.
  • De nandoe heeft goede ogen en een scherp gehoor waardoor ze vijanden al van verre zien en horen aankomen.

Voedsel in de natuur

Nandoes zijn alleseters, maar eten het liefst grassen, bladeren, vruchten en kruiden. Maar ook eten ze insecten, kleine hagedissen en kikkers die tussen de planten schuilen.

Gedrag

In het voorjaar leven de mannetjes alleen, de vrouwtjes leven in kleine groepen. 's Winters leven nandoes samen in gemengde groepen, die uit twintig tot dertig dieren kunnen bestaan.

Voortplanting in de natuur

Ook de nandoes hebben een balts. Het lopen met opstaande veren, zijsprongen maken en het zwaaien van de hals vormen de balts. ln deze tijd klinkt ook vaak de diepe, verrijkende roep 'nan-doe'.

In de broedtijd bouwt het mannetje een nest op de grond in een ondiepe kuil. Daar lokt hij meerdere vrouwtjes naar toe om eieren te leggen (soms paart een mannetje wel met twaalf vrouwtjes). Als het legsel voltooid is, worden ze door de man weggejaagd. Hij broedt de eieren alleen uit en verzorgt en beschermt de kuikens.

Als de zorg van de vader erop zit, vormen de jonge nandoes jeugdgroepen. Op tweejarige leeftijd zijn ze geslachtsrijp en verlaten ze de jeugdgroep, op zoek naar geschikte partners. 

Bedreiging

Nandoes worden niet bedreigd. In Brazilië en in sommige andere landen worden nandoes wel gevangen voor de veren.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Paspoort

Naam Nandoe
Klasse Aves (vogels)
Orde Struthioniformes (Struisvogelachtigen)
Familie Rheidae (Nandoes)
Geslacht Rhea
Soort Rhea americana
Grootte man 90 - 150 cm
Grootte vrouw 90 - 150 cm
Spanwijdte 150 cm
Gewicht man 23 - 25 kg
Gewicht vrouw 23 - 25 kg
Paartijd Augustus - januari, afhankelijk van klimaat
Broedinterval 1 x per jaar
Broedtijd 35 - 43 dagen
Nest Op de grond
Geboorte September - februari
Gewicht eieren 600 gram
Aantal eieren 5 - 10 eieren per vrouwtje, gem. 26 eieren van 7 vrouwtjes
Uitvliegen 4 tot 6 maanden
Geslachtsrijp man 2 jaar
Geslachtsrijp vrouw 2 jaar
Levensduur Tot 10 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Grassen en kruiden, ook insecten, kleine hagedissen en kikkers
Voeding in de dierentuin Loopvogel korrel, eendengraan, bietenpulp, maagkiezel, schelpengrit
Leefgebied Midden van Zuid-Amerika
Groep/solitair Zowel solitair als in groepen
Fokprogramma  
CITES Appendix II (11/06/1992)
EU Listing Annex B (04/02/2017)
IUCN Bijna bedreigd (NT)
Follow Us