OehoeOwner: Dirk Van Esbroeck,
License: CC BY-SA 3.0

  Leefgebied oehoeBirdLife International 2009. Bubo bubo.
In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2.
Accessed on 22 April 2012.
   OehoeOwner: Sannse,
License: CC BY-SA 3.0

Vogels

Leefgebied

De Europese oehoe leeft in grote delen van Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië, voornamelijk in bosrijke en heuvelachtige gebieden.

Uiterlijk

Europese oehoes zijn de grootste uilen in de wereld en staan bekend om hun grote oranje ogen. Ze zijn voornamelijk bruin-zwart van kleur en hebben grote oorpluimen. De kleur van het verenkleed verloopt van donker bovenaan naar licht met zwarte strepen onderaan. De keel is wit en de kop bestaat uit een soort masker van zwarte, witte en grijze veren. Europese oehoes die in de Noordoostelijke regio’s leven zijn donkerder dan oehoes in het gebied van de Pacific. Daarnaast zit er tussen deze leefgebieden ook verschil in de grootte van de dieren.

Voortbeweging

Europese oehoes zijn vliegende roofdieren. Ze vangen hun prooi door er overheen te vliegen en het met hun klauwen te grijpen, of ze landen op de grond om het te pakken.

Wetenswaardigheden

  • Europese oehoes zijn de grootste uilen in de wereld
  • Het zijn echte nachtdieren. Met hun oranje ogen kunnen ze goed in de schemering en in de nacht kijken.
  • Daarnaast hebben ze een uitstekend gehoord en maken ze erg weinig lawaai tijdens het vliegen. Hierdoor kunnen ze hun prooi zeer goed besluipen.
  • Doordat de Europese oehoe, net als andere uilen, zijn prooi met huid en haar opeet moet hij om de zoveel tijd braken. Hierbij braken zij de haren en botjes van het prooidier uit (braakballen). Dit doen zij omdat de haren en botjes heel moeilijk te verteren zijn.

Voedsel in de natuur

In de natuur eten Europese oehoes diverse prooidieren, variërend van knaagdieren, zoals muizen en ratten, tot insecten en zelfs grotere dieren, zoals jonge vossen of vogels.

Gedrag

De Europese oehoe leeft grotendeels alleen, dit verandert echter als het broedseizoen begint. Dan kiezen ze een partner, waar ze hun hele leven bij blijven. Oehoes zijn erg gehecht aan hun territorium. Ze blijven dan ook hun leven lang in hetzelfde territorium, tenzij er voedselschaarste optreedt. De Europese oehoe maakt door een luid geroep duidelijk dat hij de bezitter van het territorium is. Omdat de Europese oehoe zich haast niet laat zien, is het moeilijk voor onderzoekers om hun leefgewoonten te onderzoeken. Om de voedselgewoontes te onderzoeken gebruiken ze daarom de braakballen van de uilen uit een bepaald territorium om te onderzoeken wat zij eten.

Predatie

Volwassen Europese oehoes hebben weinig vijanden, want ze staan aan de top van de voedselketen binnen hun gebied. Daarnaast zijn ze goed gecamoufleerd door de onopvallende kleuren van hun verenkleed. Alleen op jonge leeftijd kunnen de oehoes gevaar lopen, omdat het dan wel prooien zijn voor andere diersoorten, maar dan is de moeder er om de jongen te beschermen.

Voortplanting in de natuur

De paarvorming van oehoes vindt plaats in het begin van de herfst en de nesten worden eind januari/begin februari gebouwd. Ze nestelen het liefst op de rotsen, op steile klippen of op de grond en soms zelfs in verlaten nesten van andere grote vogels.

De oehoes leggen ongeveer één keer per jaar, laat in de winter, eieren en gemiddeld leggen ze één tot vier eieren per keer. Het aantal eieren hangt af van de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is in de leefomgeving. De vrouwtjes broeden de eieren uit en de mannetjes zorgen voor voedsel. Na twee weken komen de kuikens doof en blind uit het ei. Na drie weken kunnen de jongen zelf voedsel verteren en na vier weken verkennen ze het gebied rondom het nest.

Als de jongen ongeveer 60 dagen oud zijn beginnen ze voor het eerst een aantal meters te vliegen. In de periode van september tot november verlaten de oehoes het nest of worden ze door andere vogels verjaagd.

Bedreiging

Over het algemeen is de Europese oehoe niet bedreigd maar in sommige gebieden neemt het aantal dieren door verkleining van hun leefgebied wel af,.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Oehoe
Klasse Aves (vogels)
Orde Strigiformes (Uilen)
Familie Strigidae (Uilen)
Geslacht Bubo
Soort Bubo bubo
Grootte man 60 - 65 cm
Grootte vrouw 65 - 71 cm
Spanwijdte 155 - 200 cm
Gewicht man 2.3 kg
Gewicht vrouw 2.8 kg
Paartijd December - april
Broedinterval 1 keer per jaar
Broedtijd 33 dagen
Nest Op de rotsen, op steile klippen of op de grond en soms zelfs in verlaten nesten van andere grote vogels
Geboorte  Januari - mei
Geboorte gewicht  
Aantal eieren 1 - 4 eieren
Uitvliegen 8 maanden
Geslachtsrijp Vanaf 2 jaar
Levensduur 10 - 20 jaar in de natuur
Voeding in natuur Egels, muizen, konijnen, vogels en kuikens
Leefgebied Grote delen van Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië, voornamelijk in bosrijke en heuvelachtige gebieden.
Groep/solitair Solitair
Fokprogramma -
CITES Appendix II (12/06/2013)
EU Listing Annex A, behalve Bubo bubo bengalensis (04/02/2017)
Annex B, Bubo bubo bengalensis (04/02/2017)
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us