ParmawallabieAuthor: Adamantios;
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied parmawallabieLunney, D. & McKenzie, N. 2008. Macropus parma. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 26 April 2012.   ParmawallabieAuthor: MatthiasKabel; License: CC BY-SA 2.5

Zoogdieren

Macropus parma

gb Parma wallaby   de Parmawallaby  fr Wallaby de Parma

Leefgebied

De parmawallabie leeft in de eucalyptusbossen van de Great Dividing Range in het zuiden van New South Wales.

Uiterlijk

De Parma wallabie is de kleinste wallabiesoort. Hij heeft een donkere roodbruine tot grijsbruine vacht, het gezicht is hoofdzakelijk grijs. Vanaf het voorhoofd tot halverwege de rug loopt een smalle, zwarte streep. De buik en borst zijn wit, de staart is licht behaard en bij sommige dieren is de punt wit.

Voortbeweging

Parma wallabies bewegen zicht voort door te springen. Als ze gras eten, bewegen zij zich heel langzaam voort. Hierbij steunen ze eerst op hun staart en korte voorpoten. Daarna brengen ze pas hun achterpoten naar voren.

Voedsel in de natuur

De Parma wallabie eet voornamelijk gras, maar ook jonge takjes van bomen en struiken.

Gedrag

De Parma wallabie graast op open vlaktes, maar blijft over het algemeen dicht in de buurt van struikgewas, zodat hij kan vluchten als er gevaar dreigt. De Parma wallabie leeft in de natuur meestal solitair.

Bronnen

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Parmawallabie
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht Macropus
Soort Macropus parma
Grootte man 48 - 53 cm
Grootte vrouw 45 - 53 cm
Gewicht man 4.1 - 5.9 kg
Gewicht vrouw 3.2 - 4.8 kg
Paartijd Maart - juli
Paringsinterval 1 keer per jaar
Draagtijd 35 dagen
Nest Buidel
Geboorte April - augustus
Geboortegewicht 0.50 gram
Aantal jongen 1 jong
Spenen 303 dagen
Geslachtsrijp man 20 - 24 maanden
Geslachtsrijp vrouw 16 maanden
Levensduur 6 - 8 jaar in het wild
Voeding in de natuur Gras en bladeren
Voeding in de dierentuin Kangoeroebrok, browserbrok, wortel, vit.E Selenium poeder, hooi, takken
Leefgebied In de eucalyptusbossen van de Great Dividing Range in het zuiden van New South Wales
Groep/solitair Solitair
Fokprogramma -
CITES -
IUCN Bijna bedreigd (NT)
   
Follow Us