ReuzenborsalAuthor: Cláudio Dias Timm
License: CC BY-NC-SA 2.0

    Leefgebied reuzenborsal BirdLife International. 2012. Aramides ypecaha.
The IUCN Red List of Threatened Species 2012.
Accessed on 15 May 2016.
    ReuzenborsalAuthor: Carmelo López Abad
License: CC BY-NC 3.0

Vogels

Leefgebied

Deze soort komt voor van oostelijk Paraguay tot zuidoostelijk Brazilië, Uruguay en noordoostelijk Argentinië. De habitat bestaan uit vochtige subtropische- en tropische laagland-regenwouden en moerassen 

Uiterlijk

De reuzenbosral is overwegend bruin met een olijfkleurige rug die in een keer overgaat in een grijze kop en borst. De flanken zijn zalmkleurig en de buik is grijs. De staart en de staartaanzet zijn zwart. De ogen en de poten zijn rood. De grote, enigszins omlaaggebogen snavel is mosterdgeel. Ze zijn 41 tot 45 cm groot en de spanwijdte bedraagt 170 cm. Ze wegen 765 gram.

Voortbeweging

Ze kunnen niet zo goed vliegen, maar sneller lopen dan een mens.

Wetenswaardigheden

  • Een reuzenbosral kan niet vliegen maar ze kunnen sneller rennen dan een mens.
  • Als van paartje de één dood gaat gaat de ander vaak ook dood.

Voedsel in de natuur

Reuzenbosrallen zijn omnivoren en eten schaaldieren, kleine zoogdieren, fruit en insecten.

Gedrag

Reuzenbosrallen komen 's avonds in groepen bijeen en laten dan een krijsend, schreeuwend en fluitend gezang horen. Paartjes zijn zo aan elkaar gehecht dat als één sterft de ander meestal ook dood gaat.

Voortplanting in de natuur

Het broedseizoen loopt van september tot en met februari. 

Het nest wordt van grassen en onkruidstengels gemaakt en is ongeveer 30 tot 55 cm in doorsnede en 13 tot 15 cm diep. Het wordt op de grond, in bomen of 1 meter boven het water in een struik gemaakt. In het nest wordt om de dag een ei gelegd. In totaal leggen ze 4 tot 7 eieren die om de beurt door het mannetje en het vrouwtje worden bebroed. De broedtijd bedraagt 24 dagen. Na 3 tot 4 dagen verlaten de jongen het nest maar ze worden nog 9 weken door de ouders verzorgd.

De reuzenbosral wordt 7 tot 10 jaar.

Bedreiging

De reuzenbosral is de door de IUCN geclassificeerd als "Niet bedreigd".

Bronnen:  

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Reuzenbosral
Klasse Aves (vogels)
Orde Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie Rallidae (Rallen, koeten en waterhoentjes)
Geslacht Aramides (Bosrallen)
Soort Aramides ypecaha
Grootte 41-45 cm 
Spanwijdte  170 cm 
Gewicht  765 gram 
Broedinterval Jaarlijks, 1 tot 2 legsels
Broedperiode September-februari 
Nest 1 m boven het water in een struik 
Aantal eieren 4-7 eieren 
Broedtijd 24 dagen 
Uitvliegen 9 weken
Geslachtsrijp  
Levensduur 7-10 jaar 
Voeding in de natuur Schaaldieren, kleine zoogdieren, fruit en insecten 
Leefgebied Oostelijk Paraguay tot zuidoostelijk Brazilië, Uruguay en noordoostelijk Argentinië
Groep/solitair Groepen
Fokprogramma
CITES
EU Listing -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us