Rode titiAuthor: Davidwfx
License: CC BY-SA 2.0

    Leefgebied Rode titiVeiga, L.M. 2008. Callicebus cupreus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3
Accessed on 06 April 2015.
    Rode titiAuthor: Hans Hillewaert
License: CC BY-SA 3.0

Zoogdieren

Callicebus cupreus

gb Coppery titi  de Roter Springaffe  fr Callicèbe roux
nl Rode springaap

Leefgebied

De rode titi leeft voornamelijk in de tropisch en subtropische regenwouden van Oost-Peru en West-Brazilië. Verder komen ze ook voor in Bolivia, Ecuador en Colombia.

Uiterlijk

Deze aapjes van de nieuwe wereld wegen gemiddeld 1120 gram. De kop-romp lengte bedraagt 28 - 39 cm. De staartlengte is 7 tot 13 cm. De staart wordt niet als grijpstaart gebruikt. De achterpoten zijn korter dan de voorpoten. De vacht bedekt het hele lichaam met uitzondering van het gezicht. Ze hebben een witte streep over de kruin en een rood gekleurde vacht op de wangen, de borst en de buik. De rug is donkerbruin terwijl de binnenkant van de poten oranjerood is. 

Wetenswaardigheden

Mannetjes en vrouwtjes slapen vaak met hun staarten in elkaar gestrengeld.

Voedsel in de natuur

Een groot deel van de dag zijn ze bezig met eten. Ongeveer 75% van hun voedertijd besteden ze aan het eten van fruit. De overige 25% eten ze bladeren, bamboe en soms insecten. 's Ochtends vroeg eten ze flink waarna een rustperiode volgt. Laat in de middag gaan ze weer eten gevolgd door twee uur lang bladeren eten voor het slapen gaan. Rode titi's eten zelden in dezelfde bomen samen met andere primaten, maar wel ervoor en erna. 

Gedrag

Ze leven in familiegroepjes van 2 tot 5 dieren, waaronder het ouderpaartje en 1-3 jongen. Het zijn dagdieren die bijna de hele dag in bomen verblijven. Ze komen slechts zelden op de grond. Er is geen dominantie van een mannetje of een vrouwtje waargenomen. Ze besteden veel tijd aan maken van sociaal contact waarbij ze bijna de helft van de tijd ook fysiek contact maken. De belangrijkste activiteiten zijn verzorgen van elkaars vacht en het vervlechten van de staarten. Dit laatste doen ze zowel als ze wakker zijn als wanneer ze slapen. Rode titi's slapen in bomen waarbij ze ervoor zorgen dat hun slaapplaats goed verscholen ligt onder takken en bladeren.

De mannetjes en de vrouwtjes bakenen hun territorium af door het zingen van duetten aan de randen ervan. Naburige groepen reageren daarop wat belangrijk is voor het afbakenen van hun territoria. Zo'n duet kan wel 5 minuten duren.
Er is zelden agressie waargenomen tussen deze dieren. Alleen aan de randen van het territorium kan het tot een confrontatie komen met een andere groep.

Rode titi's kunnen erg goed ruiken wat een rol speelt in de communicatie. Wanneer twee rode titi's elkaar voor het eerst ontmoeten ruiken ze aan elkaars gezicht. De mannetjes zetten geuren af uit een klier op hun borst door met hun borst langs horizontale takken te wrijven.

Predatie

Roofdieren voor wie rode titi's een prooi kan vormen zijn roofvogels, katachtigen en soms kapucijnaapjes. Ze vormen echter niet een belangrijke bron van voedsel voor roofdieren.

Voortplanting in de natuur

Sakiachtigen zijn over het algemeen monogaam en de rode titi vormt daarop geen uitzondering. Rode titi's baren één keer per jaar tussen november en maart één jong. Het jong wordt voornamelijk door de vader verzorgd. Hij draagt het jong een paar uur na de geboorte al op de rug. Hij blijft dit doen behalve wanneer het jong door de moeder gezoogd wordt . Het mannetje blijft het jong dragen totdat deze 4 maanden oud is. De jongen verlaten de groep als ze twee tot drie jaar zijn. Vaak is dit op moment wanneer er nieuwe jongen geboren worden. Rode titi's kunnen 25 jaar worden.

Bedreiging

Rode titi's worden niet bedreigd.

Bronnen:

Creative Commons License
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Rode titi
Klasse Mammalia (Zoogdieren)
Orde Primates (Primaten)
Familie Pitheciidae (Sakiachtigen)
Geslacht Callicebus
Soort Callicebus cupreus
Grootte man 28 - 39 cm
Grootte vrouw 28 - 39 cm 
Gewicht man Gem. 1120 gram
Gewicht vrouw Gem. 1120 gram
Paartijd Juni - september
Paringsinterval 395 dagen
Draagtijd 5 maand
Nest -
Geboorte November - maart 
Geboortegewicht 74 gram
Aantal jongen 1 jong per jaar 
Spenen 4 - 6 maand
Geslachtsrijp man  
Geslachtsrijp vrouw  
Levensduur Tot 25 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Vruchten, bladeren, bamboe, insecten
Voeding in dierentuin  
Leefgebied Oost Peru en West Brazilië
Groep/solitair familiegroepjes
Fokprogramma EEP: BLACKPOOL, Darren Webster, 2002
CITES Appendix II (04/02/1977)
IUCN Niet bedreigd (LC)
   
Follow Us