RoodpootseriemaAuthor: Manfred Werner / Tsui,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied roodpootseriemaBirdLife International 2012. Cariama cristata.
The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. .Accessed on 16 August 2014.
   RoodpootseriemaAuthor: Patrick Coin,
License: CC BY-SA 2.5

Vogels

Cariama cristata

gb Red-legged Seriema  de Rotfußseriema  fr Cariama huppé
nl Kuifseriema

Leefgebied

Rootpootseriema's leven op de graslanden van Brazilië (ten zuiden van het Amazoneregenwoud) tot Uruguay en Noord-Argentinië. Ze houden zich soms ook op bij rivieroevers, maar ze zullen niet snel voor drasland of graanvelden kiezen.

Vroeger werden de seriema’s ondergebracht bij de kraanvogelachtigen, maar middels DNA onderzoek is aangetoond dat ze aan de basis staan van de groep die valken, parkieten en zangvogels omvat. De familie telt twee soorten, de kuif- of roodpootseriema (Cariama cristata) uit Zuidoost Brazilië en Centraal-Argentinië en de zwartpootseriema (Chunga burmeisteri) uit Paraguay en Noordwest-Argentinië.

Uiterlijk

Roodpootseriema’s zijn 75 tot 90 cm groot en wegen zo’n 1,5 kg. Ze hebben rood-oranje poten en een mooie kuif op de kop. Deze bestaat uit stugge veren die altijd overeind staan en de kuif kan wel 10 cm lang worden. De snavel en poten zijn rood. Hun veren zijn doorgaans bruin (met een blekere tint bruin bij de nek) met zwarte markeringen.

Het zijn één van de weinige soorten vogels die wimpers hebben. Ze hebben in verhouding tot het lichaam een relatief lange nek, poten en staart.

Voortbeweging

De vogels vliegen weinig en verblijven doorgaans op de grond. Bij gevaar zullen ze eerder wegrennen. Roodpootseriema's kunnen rennend een snelheid bereiken van 25 kilometer per uur.

Wetenswaardigheden

  • Ze hebben een kuif van stugge veren die altijd overeind staan en die wel 10 cm lang kan worden.
  • Het zijn één van de weinige soorten vogels die wimpers hebben.
  • De roep wordt wel een kruising tussen het gejank van een puppy en het geklok van een kalkoen genoemd.
  • Grote dieren doodt hij door deze tegen een steen te gooien of op de grond te slaan.

Gedrag

Roodpootseriema's worden doorgaans alleen of in paren gezien. Ze hebben een apart roep, deze wordt wel een kruising tussen het gejank van een puppy en het geklok van een kalkoen genoemd. De vogels laten hun roep vaak ’s morgens horen. Hiermee wordt het territorium afgebakend. Vaak wordt de roep door één van het verdedigende seriemapaartje ingezet en volgt de ander al snel wat resulteert in een soort duet.

Voedsel in de natuur

Het voedsel bestaat uit insecten, slangen, hagedissen, kikkers, kleine knaagdieren en jonge vogels aangevuld met plantaardig voedsel als maïs en bonen. De roodpootseriema slikt kleine prooien in het geheel door. Grote dieren doodt hij door deze tegen een steen te gooien of op de grond te slaan. Vervolgens houdt hij de prooi tussen zijn klauwen en scheurt hij hem uit elkaar.

Voortplanting

Roodpootseriema's bouwen hun nesten op de grond of in struiken tot maximaal drie meter boven de grond.

Bedreiging

Roodpootseriema's worden niet bedreigd.

Bronnen:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.

Paspoort

Naam Roodpootseriema
Klasse Aves (vogels)
Orde Cariamiformes
Familie Cariamidae (Seriema's)
Geslacht Cariama
Soort Cariama cristata
Grootte 70 - 90 cm
Spanwijdte  
Gewicht 1.5 kg
Paartijd Mei - september
Broedinterval 1 x per jaar
Broedtijd 24 - 30 dagen
Nest Tot max. 3 meter boven de grond
Geboorte Juni - oktober
Gewicht eieren  
Aantal eieren 2 - 3 eieren
Uitvliegen  
Geslachtsrijp 8 maanden
Levensduur  
Voeding Voornamelijk insecten, maar ook kleine knaagdieren, kikkers, vogels, salamanders, zaden en vruchten
Leefgebied Op de graslanden van Brazilië (ten zuiden van het Amazoneregenwoud) tot Uruguay en Noord-Argentinië
Groep/solitair In paren
Fokprogramma -
CITES -
EU Listing -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us