StokstaartjeAuthor: Olaf Leillinger, License: CC BY-SA 2.5

   Leefgebied stokstaartjeMacdonald, D. & Hoffmann, M. 2008. Suricata suricatta.
IIUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2.
Accessed on 26 April 2012.
   StokstaartjeAuthor: Hans Hillewaert,
License: CC BY-SA 3.0

Zoogdieren

Suricata suricatta

gb Meerkat  de Erdmännchen  fr Suricate

Leefgebied

Stokstaartjes komen voor in Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Ze leven daar in droge open gebieden met een harde grond.

Uiterlijk

De vacht van het stokstaartje is grijs, zwart met bruin of bruin met een zilveren glans. Meestal hebben ze ook donkere strepen op hun lichaam en een zwart staartpuntje. Stokstaartjes zijn hele goede gravers. In de harde grond van de woestijnachtige gebieden graven ze uitgebreide gangenstelsels en holen.

Voortbeweging

Een stokstaartje loopt op vier poten, maar hij kan ook goed op twee poten staan. 

Wetenswaardigheden

  • Het lichaam van het stokstaartje is helemaal aangepast op het graven. Stokstaartjes kunnen namelijk tijdens het graven hun oren afsluiten tegen zand, vuil en stof. 
  • Ze zitten op hun achterpoten om te zonnen en om op de uitkijk te staan voor eventuele roofdieren. Zo kan de rest van de groep verder gaan met het graven van een burcht of het zoeken van voedsel. 
  • In Zuid-Afrika worden deze dieren gehouden als huisdieren. Ze worden gebruikt voor de muizenjacht.

Voedsel in de natuur

Stokstaartjes zijn carnivoren (vleeseters). Ze eten voornamelijk insecten, maar ze eten ook kleine gewervelde dieren, eieren en plantaardig materiaal. Ze zoeken hun voedsel door in zand en gras te graven en onder stenen te kijken. Drinken doen ze nauwelijks, al het vocht dat ze nodig hebben halen ze uit hun voedsel.

Gedrag

Stokstaartjes zijn sociale dieren, ze leven in groepen van soms wel dertig dieren. Eén groep kan uit drie families bestaan. Het stokstaartje is overdag actief en gevoelig voor kou.

Er staat voortdurend één lid van de groep op de uitkijk voor gevaar zodat de andere leden van de groep veilig rond kunnen lopen. Deze wacht rouleert gedurende de dag en wordt met geblaf aangekondigd. Als er gevaar dreigt blaft het stokstaartje hard om de rest van de groep te waarschuwen zodat ze snel in hun hol kunnen vluchten.

Predatie

Stokstaartjes worden gegeten door haviken, arenden en jakhalzen. Er staat altijd een stokstaartje op de uitkijk en die waarschuwt iedereen als er gevaar dreigt door te blaffen. Het stokstaartje heeft verschillende alarmsignalen. Zo wordt er anders gealarmeerd bij een landroofdier dan een vogel in de lucht.

Meestal proberen de stokstaartjes bescherming te zoeken in hun hol. Als een roofdier onverwacht komt, maken stokstaartjes zich eerst heel groot en als het roofdier dan aanvalt gaan ze op hun rug liggen met hun tanden ontbloot. 

Voortplanting in de natuur

De vrouwelijke stokstaartjes zijn volwassen wanneer ze twee jaar oud zijn. Met één jaar zijn ze echter al geslachtsrijp. Stokstaartjes krijgen meestal drie jongen per nest. In de natuur worden de jongen tijdens de regenachtige warme periode van het jaar geboren, namelijk van augustus tot maart. In deze periode is het meeste voedsel te vinden. Een vrouwtje kan zelfs drie keer per jaar een nestje krijgen met drie jongen. Het paarseizoen wordt verlengd wanneer er genoeg voedsel is, zoals bijvoorbeeld in dierentuinen. Zowel mannetje als vrouwtje zorgen samen voor de jongen. Ze beschermen ze en houden ze warm, maar het drinken gebeurt alleen bij de moeder.

Bedreiging

In de natuur hebben stokstaartjes in de zomer erg veel last van de regenval. Door de regen kunnen hun gangenstelsels vollopen. Stokstaartjes zijn momenteel echter niet beschermd of bedreigd.

Bronnen

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Paspoort

Naam Stokstaartje
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Carnivora (Roofdieren)
Familie Herpestidae (Mangoesten)
Geslacht Suricata
Soort Suricata suricatta
Grootte  25 - 35 cm
Staartlengte 17 - 25 cm
Gewicht man 730 gram
Gewicht vrouw 720 gram
Paartijd Augustus - maart
Paringsinterval Tot 3 keer per jaar
Draagtijd 77 dagen
Nest In een hol onder de grond
Geboorte Oktober - juni
Geboortegewicht 29 gram
Aantal jongen 3 jongen
Spenen 49 - 63 dagen
Geslachtsrijp 1 jaar
Levensduur Tot 12 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Insecten, eieren en plantendelen
Leefgebied Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Mozambique
Groep/solitair In een groep
Gokprogr. -
CITES -
EU Listing -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us