StreepkopgansAuthor: Richard Bartz, License: CC BY-SA 2.5

   Leefgebied streepkopgansBirdLife International 2012. Anser indicus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2.  Accessed on 16 August 2014.   StreepkopgansAuthor: Richard Bartz,
License: CC BY-SA 2.5

Vogels

Leefgebied

De streepkopgans ook wel Indische gans genoemd, leeft van oorsprong op de Mongoolse en Chinese hoogvlakten. Tijdens de koude winters trekken ze daar weg naar onder andere India, waar de gans ook zijn naam aan dankt (Indische gans). Ook in Nederland komt de streepkopgans voor, omdat deze afstammen van ooit ontsnapte of uitgezette vogels. Ze leven het liefst in de buurt van bergmeren en gebieden met kort gras. In de winter zoeken ze graasgebieden uit waar tarwe, gerst en rijst op verbouwd zijn.

Uiterlijk

De naam streepkopgans dankt hij aan de twee bruin-zwarte strepen die over de achterkant van zijn witte kop lopen. Ze hebben een lichtgrijs lichaam, een witte kop en nek en oranje poten en snavel. In verhouding met hun lichaam hebben ze een kleine snavel. Tussen hun poten hebben ze zwemvliezen en hun vleugels zijn in verhouding heel breed. De streepkopgans kan 70 tot 82 cm worden. Het mannetje kan een gewicht bereiken van 3,1 kg en het vrouwtje een gewicht van 2,6 kg.

Voortbeweging

De streepkopgans leeft voornamelijk op het land. In de winter trekt hij naar warmere gebieden om te overwinteren. Tijdens deze trektocht trekken ze over het Himalayagebergte waarbij ze tijdens de vlucht grote hoogten kunnen bereiken.
Uit onderzoek met gps zenders is gebleken dat de meeste streepkopganzen niet hoger dan 5500 meter vliegen. Slechts bij uitzondering vliegen ze tot een hoogte van 7290 meter richting het zuiden en tot een hoogte van 6500 meter richting het noorden.

Wetenswaardigheden

Om tijdens de vlucht een grote hoogte te kunnen bereiken, moeten de streepkopganzen zich aanpassen aan de lagere zuurstofdruk.

Voedsel in de natuur

De streepkopgans eet voornamelijk gras, tarwe, gerst en rijst.

Gedrag

In augustus is de streepkopgans in de rui, waardoor ze tijdelijk niet kunnen vliegen. Na de rui in september trekken ze weg om te overwinteren in onder andere India.

Predatie

In de natuur heeft de streepkopgans een aantal vijanden. De jongen van de streepkopgans lopen het grootste gevaar om door roofvogels en andere roofdieren zoals vossen gepakt te worden. In de gebieden waar ze oorspronkelijk voorkomen zoals de Mongoolse en Chinese hoogvlakten en India, leven ook vleesetende vissen die de jongen ook nog wel eens opeten.

Voortplanting in de natuur

In de natuur broedt de streepkopgans in Centraal-Azië, Zuidoost-Rusland, Noord-India en West-China. De streepkopgans nestelt zowel alleen als in kolonies. In mei/juni tot en met juli leggen de vrouwtjes 4 tot 6 eieren per legsel. Na 28 tot 30 dagen komen de eieren uit. De streepkopgans bouwt het nest op grote hoogte in de buurt van bergmeren. Dit doen ze omdat daar voldoende voedsel voor de jongen is, er maar weinig parasieten leven en weinig ziektes voorkomen en omdat er maar weinig roofdieren zijn. Doordat er niet veel roofdieren leven, hoeven de ouders niet zo veel energie te steken in het beschermen van de eieren.

Bedreiging

Op dit moment wordt de streepkopgans niet bedreigd.

Bronnen:

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Streepkopgans
Klasse Aves (vogels)
Orde Anseriformes (Eendvogels)
Familie Anatidae (Eenden, ganzen en zwanen)
Geslacht Anser (Grijze ganzen)
Soort Anser indicus
Grootte  71 - 76 cm; vleugellengte: 40 - 50 cm
Gewicht  1.8 – 3.2 kg
Paartijd April - juni
Broedinterval 1 x per jaar
Broedtijd 27 dagen
Nest Nest op grote hoogte in de buurt van bergmeren
Geboorte Mei - juli
Gewicht eieren  
Aantal eieren 4 - 6 eieren
Uitvliegen  
Geslachtsrijp 3 jaar
Levensduur Tot 6 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Gras, tarwe, gerst en rijst
Leefgebied Van oorsprong op de Mongoolse en Chinese hoogvlakten. Tijdens koude winters trekken ze daar weg naar onder andere India. Broedgebied in Centraal-Azië, Zuidoost-Rusland, Noord-India en West-China.
Groep/solitair In groepen
Fokprogramma -
CITES -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us