StrohalsibisAuthor: Cyron Ray Macey,
License: CC BY 2.0

  Leefgebied strohalsibisBirdLife International 2012. Threskiornis spinicollis.
The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2.
 Accessed on 16 August 2014.
   StrohalsibisAuthor: JJ Harrison,
License: CC BY 3.0

Vogels

Threskiornis spinicollis

 gb Straw-necked Ibis  de Stachelibis  fr Ibis d'Australie

Leefgebied

De strohalsibis komt voor in het grootste gedeelte van Australië. Daarnaast komt hij ook voor in Indonesië en Nieuw-Guinea. Ibissen zijn voornamelijk te vinden in natte gebieden, zoals moerassen en rivieren. Maar de strohalsibis begeeft zich ook vaak in de drogere gebieden, zoals landbouwgronden.

Uiterlijk

De rug en vleugels van de strohalsibis zijn zwart met een groene glans. Een gedeelte van de nek, de buik en de staart zijn wit. De kop is kaal en zwart net als de poten.

Wetenswaardigheden

  • De strohalsibis heeft zijn naam te danken aan de stro-achtige veren op de hals.

Voedsel in de natuur

In de natuur eet de strohalsibis voornamelijk insecten zoals rupsen, sprinkhanen, krekels, kevers en larven. De strohalsibis zoekt naar voedsel in uiteenlopende gebieden van afgelegen moerassen tot parken in steden en langs de weg.

Gedrag

De strohalsibis besteedt ongeveer 75% van zijn tijd aan het zoeken naar voedsel. Hij leeft onder andere in landbouwgebieden waar ze een ploeg volgen voor opvliegende insecten en blootgelegde wormen.

Voortplanting in de natuur

Strohalsibissen zoeken de plaats van het nest altijd zorgvuldig uit. Meestal is dit in lage bosjes of tussen het riet. Ze maken het nest van takjes en riet. Tussen augustus en december leggen de ibissen eieren. Meestal leggen ze drie tot vijf eieren. Beide ouders broeden de eieren uit, die na 25 dagen uitkomen.

Bedreiging

De IUCN heeft de strohalsibis geklasseerd als "Niet bedreigd".

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Klasse Aves (vogels)
Orde Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie Threskiornithidae (Ibissen en lepelaars)
Geslacht Threskiornis
Soort Threskiornis spinicollis
Grootte 60 - 75 cm
Spanwijdte 100 - 120 cm
Gewicht 1.1 - 1.5 kg
Paartijd Juli - december
Broedinterval 1 x per jaar
Broedtijd 25 dagen
Nest In lage bosjes of tussen het riet van takjes en riet
Geboorte Juli - januari
Gewicht eieren  
Aantal eieren 2 - 5 eieren
Uitvliegen  
Geslachtsrijp 2 - 3 jaar
Levensduur Tot 39 jaar
Voeding in de natuur Insecten zoals rupsen, sprinkhanen, krekels, kevers en larven
Voeding in de dierentuin Ibis-korrel
Leefgebied Grootste gedeelte van Australië. Ook voor in Indonesië en Nieuw-Guinea
Groep/solitair Kolonies
Fokprogramma -
CITES -
EU Listing -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us