Vietnamees sikahertAuthor: Malene Thyssen,
Licentie: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied vietnamees sikahertHarris, R.B. 2008. Cervus nippon.
IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2
.Accessed on 26 April 2012.
   Vietnamees sikahertAuthor: Lilly M,
Licentie: CC BY-SA 3.0

Zoogdieren

Cervus nippon

gb Sika Deer de Sikahirsch  fr Le Cerf Sika

Leefgebied

Vietnamese Sikaherten of Sikaherten hebben de voorkeur voor dichte, bosrijke gebieden maar omdat ze zich makkelijk kunnen aanpassen zijn ze te vinden in verschillende gebieden.

Uiterlijk

Het Sikahert heeft een grijsbruine vacht in de winter, in de zomer wordt deze lichter. Op de rug bevinden zich witte vlekken en een lange donkere streep. Het gewei verschilt van vorm met die van het andere herten doordat het aan de voorkant puntig naar voren wijst in plaats van naar elkaar.

Wetenswaardigheden

  • Sikaherten zijn uitstekende zwemmers. Ze hebben de mogelijkheid om tot 12 km de zee in te zwemmen.

Voedsel in de natuur

Sikaherten eten hoofdzakelijk: gras, bladeren, bomen, kruiden en paddenstoelen, heel soms eten ze boomschors.

Gedrag

Sikaherten zijn voornamelijk nachtdieren en leven niet vaak in een kudde. Mannetjes leven meestal alleen. Vrouwtjes leven met hun jongen samen in een groep van twee tot drie dieren maar alleen tijdens de zoogperiode. Mannetjes markeren hun territorium door gaten te graven met hun gewei en hoeven en in deze gaten te urineren.

Predatie

Ze zijn erg waakzaam. Met hun gewei en scherpe hoeven kunnen ze zichzelf beschermen. Predatoren zijn tijgers, wolven en mensen zijn.

Voortplanting in de natuur

Mannetjes paren met meerdere vrouwtjes tijdens het voortplantingsseizoen. Tijdens de bronsttijd kunnen de mannetjes wel 20 tot 30% van hun lichaamsgewicht verliezen. De paartijd is in de herfst en de geboorte in mei tot juni. De geboorte vindt plaats is bosrijke gebieden of een open plek. Sikaherten krijgen altijd één jong.

Bedreiging

Sikaherten worden niet bedreigd.

Bronnen

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Vietnamese sikahert
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Cetartiodactyla (Walvissen en evenhoevigen)
Familie Cervidae (Herten)
Geslacht Cervus
Soort Cervus nippon pseudaxis
Grootte 95 – 180 cm
Gewicht ♂ 40 – 70 kg
Gewicht ♀ 30 – 45 kg
Paartijd September - oktober
Paringsinterval 1 keer per jaar
Draagtijd 7 maanden
Nest De geboorte vindt plaats is bosrijke gebieden of een open plek
Geboorte Mei - juni
Geboortegewicht 4.5 - 7 kg
Aantal jongen 1
Spenen 10 maanden
Geslachtsrijp 16 - 18 maanden
Levensduur 15 - 18 jaar in het wild, 25 jaar in gevangenschap
Voeding in de natuur Jong gras, gevallen bladeren, struiken, kruiden, bamboe en maïs
Voeding in de dierentuin Browserbrok, hertenkorrel, luzerne, bietenpulp, snijmais, hooi, takken
Leefgebied Dichte, bosrijke gebieden in Zuid-Oost Azië
Groep/solitair Mannetjesmeestal alleen. Vrouwtjes met hun jongen  in een groep van twee tot drie dieren maar alleen tijdens de zoogperiode
Fokprogramma -
CITES -
EU Listing -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us