Von der Deckens tokAuthor: Yoky,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied von der DeckentokBirdLife International 2009. Tockus deckeni. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 24 April 2012.   Von der DeckentokAuthor: frank wouters,
License: CC BY 2.0

Vogels

Tockus deckeni

gb Von der Decken's Hornbill  de Von-der-Decken-Toko  fr Calao de decken

Leefgebied

De Von der Deckentok leeft in het zuiden van Ethiopië, het zuiden van Somalië, in Kenia ten westen van Lokitaung en Loita Hills, en in Tanzania ten zuiden van Tabora en de Iringa laaglanden. De vogel vertoont zich op de savannen met hier en daar wat struiken en bomen en in de beboste gebieden. Hij is vaak te vinden langs de Omo-rivier in Ethiopië.

Uiterlijk

Deze vogel heeft een lengte van ongeveer 35 centimeter. Het vrouwtje is wat kleiner dan het mannetje. De “kuif” van deze tok is zwart. De zijkanten van de kop, de nek en het centrum van de rug en de borst en de buik zijn wit. Stukken van de rug en de vleugels zijn zwart met een aantal witte vlekken. De oogring is zwart van kleur en de kale plekken op de keel zijn huidkleurig. De ogen zijn bruin en de poten en voeten zijn zwart van kleur. De snavel is het eerste stuk rood, met een gelige punt en de randjes zijn zwart. Bij het vrouwtje is de snavel helemaal zwart.

Wetenswaardigheden

Wanneer het vrouwtje op het nest zit, verliest ze haar vliegveren. Dit maakt haar volledig afhankelijk van het mannetje om haar voedsel aan te leveren.

Voedsel in de natuur

De Von der deckentok zoekt zijn voedsel voor 92 % op de grond, waar hij naar voedsel toe rent dat op de grond valt op ligt of hij laat zichzelf neervallen vanuit de lucht op zijn voedsel. Ze voeden zich met allerlei dierlijk voedsel zoals sprinkhanen, krekels, kevers, larven, termieten, mieren, slakken, muizen, nestvogeltjes, hagedisjes en boomkikkers.

Gedrag

De vogels werken samen met de mangoesten. Deze zoogdieren jagen de insecten op uit het gras en als dank daarvoor waarschuwen de tokken als er gevaar dreigt van roofdieren.

Ze vertonen een typisch gedrag van achternazitten en roepen. Dit is om de samenwerking te bevorderen en dat gebeurt ook bij de oostelijke geelsnaveltok.

Voortplanting in de natuur

De tijd van het jaar dat deze vogel broedt hangt af van de streek waar ze leven. In Ethiopië is dit van februari tot juli, in Oost-Afrika van November tot maart, in Tanzania broeden ze in November. De gehele broedperiode duurt 80 tot 82 dagen. De tijd dat ze in het nest zitten voordat de eieren worden gelegd en de broedperiode is niet bekend, maar de periode vanaf de eerste dag dat het vrouwtje op het nest zit tot dat de eieren uitkomen duurt ongeveer 33 dagen. De nestperiode die hierop volgt duurt 43 tot 60 dagen. Ze leggen over het algemeen 2 eieren en bij hoge uitzondering 4. De eieren worden gelegd met tussenpozen van 2 tot 4 dagen en ze zijn wit van kleur met een geputte schaal.

De nesten worden gebouwd in natuurlijke holen in bomen van acacia's of palmbomen. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van grote verlaten spechtenholten. De hoogte van de grond tot de nesten kan variëren van 50 centimeter tot wel 5 meter boven de grond.

Het vrouwtje metselt alleen het nest dicht met uitwerpselen en voedselresten en het laatste stuk van het dichtmaken gebeurt soms wel in een dag tijd. Het dichtgemetselde nest heeft één smalle ingang, waardoor het mannetje voedsel kan aangeven aan zijn vrouwtje. Wanneer na 21 tot 28 dagen moeder en jongen te groot worden voor het nest, doorbreekt het vrouwtje de dichtgemetselde muur. Allebei de ouders voeden vanaf dat moment de jongen. De jongen maken dan zelf het nest weer dicht en komen ongeveer 22 tot 28 dagen daarna het nest pas uit.

Bronnen:

Deze tekst is geplaatst met toestemming van de eigenaar van de website www.neushoornvogel.nl.
Hergebruik van deze tekst is alleen toegestaan met toestemming van deze eigenaar.

Paspoort

Naam von der deckentok
Klasse Aves (vogels)
Orde Bucerotiformes
Familie Bucerotidae (Neushoornvogels)
Geslacht Tockus (Toks)
Soort Tockus deckeni
Grootte man 35 cm
Grootte vrouw 35 cm
Spanwijdte man: 175 - 203 cm; vrouw: 158 - 180 cm
Gewicht man 165 - 212 cm
Gewicht vrouw 120 - 155 cm
Paartijd Afhankelijk van leefgebied, februari - november
Broedinterval 1 x per jaar
Broedtijd 31 - 33 dagen
Nest In natuurlijke holen in bomen van acacia's of palmbomen
Geboorte Afhanekelijk van leefgebied, mei - februari
Gewicht eieren  
Aantal eieren 2 - 4 eieren, gem. 2
Uitvliegen 3 maanden
Geslachtsrijp man 18 maanden
Geslachtsrijp vrouw 18 maanden
Levensduur Tot 12 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Insecten, slakken, muizen, hagedissen, kikkers, fruit en zaden
Voeding in de dierentuin Vlees variatie (gehakt, rund -, paardenvlees, kuiken, muis, rat, universeelvoer, Carmix, Nutribird T16, banaan, appel, Peer, insecten
Leefgebied Ethiopië, Somalië, Kenia en Tanzania
Groep/solitair  
Fokprogramma ESB: BORAS, Daniel Roth, 2002
CITES -
IUCN Niet bedreigd (LC)
   
Follow Us