Witgezichtoeistitie wiki Mosztics AttilaAuthor: Mosztics Attila
License: Public domain

   Leefgebied witgezichtoeistie Rylands, A.B. & Mendes, S.L. 2008. Callithrix geoffroyi.
  IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 26 April 2012.
   WitgezichtoeistitieAuthor: Hans Hillewaert,
License: CC BY-SA 3.0

Zoogdieren

Callithrix geoffroyi

gb White-fronted marmoset  de Weißkopf-Büschelaffe  fr Ouistiti de Geoffroy

Leefgebied

De witgezichtoeistitie leeft in de tropische regenwouden aan de oostkust van Brazilië.

Uiterlijk

Witgezichtoeistities zijn dwergapen. Dwergapen zijn de enige apen met klauwtjes. Ze hebben op hun vingers en tenen geen platte nagels zoals andere apen, maar scherpe nagels: echte klauwtjes. Witgezichtoeistities hebben een zwart-bruin lichaam, zwarte oorpluimen en een wit gezicht; hier dankt deze oeistitie zijn naam aan. De lange staart is gestreept en is géén grijpstaart.

Voortbeweging

Met hun scherpe klauwtjes hebben witgezichtoeistities goed grip op de boomschors en kunnen ze razendsnel over de takken en door de bomen rennen. Ze bewegen zich voort op vier poten en kunnen zich makkelijk van de ene naar de andere tak verplaatsen door te springen. Pasgeboren jongen blijven tot bijna twee maanden op de rug van soortgenoten zitten. Ze houden zich met hun kleine klauwtjes vast aan de vacht van hun drager.

Wetenswaardigheden

  • Witgezichtoeistities hebben zeer goede zintuigen.
  • Een belangrijke manier om hun stemming kenbaar te maken aan de groepsgenoten zijn de gezichtsuitdrukkingen. Deze vooral worden gevormd door lipbewegingen. Ook de oogleden en haren op de kop spelen hierbij een rol.
  • Ze communiceren ook met elkaar door hoge, schrille geluiden te maken, dit geluid lijkt op het gefluit van vogels.

Voedsel in de natuur

Witgezichtoeistities eten fruit, sappen en gom van bomen, insecten, kleine hagedissen en vogeltjes. Met hun scherpe snijtanden snijden ze kleine gaatjes in boombast, zodat ze de eruit lopende gom en plantensappen kunnen oplikken.

Gedrag

De witgezichtoeistitie is voornamelijk overdag actief. Ze slapen ’s nachts in boomgaten of in andere schuilplaatsen. De witgezichtoeistitie leeft in groepen van acht tot tien dieren. Deze groep bestaat uit een dominant vrouwtje, haar partner en hun jongen van meerdere jaren. De jongen blijven in de groep, zelfs wanneer ze volwassen zijn en zelf jongen krijgen.

De groepen leven in een eigen territorium dat niet wordt verdedigd; de territoria van verschillende groepen witgezichtoeistities kunnen elkaar overlappen. Het territorium wordt afgebakend met geuren, vaak rondom favoriete gomgaten in bomen. Leden van andere witgezichtoeistitiegroepen kunnen dezelfde gomgaten gebruiken, zodat deze bomen als een soort gemeenschaps ‘prikbord’ werken.

Voortplanting in de natuur

Het dominante vrouwtje baart meestal een tweeling na een draagtijd van vierenhalve maand. Alle groepsleden, inclusief de vader, helpen mee met het dragen van de jongen. De eerste twee weken zijn de jongen nog compleet afhankelijk van hun moeder en andere soortgenoten. Pas na twee maanden worden ze onafhankelijk en gaan ze zelf op zoek naar voedsel. Ze zijn na twee jaar volwassen en de levensduur is gemiddeld tien jaar.

Bedreiging

De witgezichtoeistitie is op dit moment niet bedreigd. In het verleden hebben verschillende factoren bijgedragen aan het teruglopen van de aantallen witgezichtoeistities waaronder vernietiging van leefgebied, het opjagen en doden van deze apen omdat men dacht dat ze dragers waren van de voor mensen zeer besmettelijke gele koorts en malaria en zelfs het vangen van de apen voor proefdierlaboratoria. Tegenwoordig zijn de aantallen van deze apensoort in bepaalde regio’s overvloedig, waardoor deze aap als niet bedreigd wordt geclassificeerd. Vernietiging van leefgebied blijft echter een bedreiging voor deze diersoort.

In Europese dierentuinen is een fokprogramma (EEP) voor deze dwergaap opgezet om een gezonde populatie van de witgezichtoeistitie in dierentuinen te behouden.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Witgezichtoeistitie
Klasse Zoogdieren
Orde Primaten
Familie Callitrichidae (Klauwaapjes)
Geslacht Callithrix
Soort Callithrix geoffroyi
Grootte  20 cm, staart 29 cm
Gewicht 390 - 350 gram
Paartijd Geen specifieke periode
Paringsinterval 150 - 152 dagen
Draagtijd 140 - 148 dagen
Nest Alle groepsleden, inclusief de vader, helpen mee met het dragen van de jongen
Geboorte Geen specifieke periode
Geboortegewicht Ongeveer 60 - 70 gr., 20% van het gewicht van de moeder
Aantal jongen 1 - 3 jongen, gemiddeld 2
Spenen 5 - 6 maanden
Geslachtsrijp 15 - 18 maanden
Levensduur Tot 10 jaar
Voeding Fruit, nectar, gom en plantensappen, insecten en kleine hagedissen en vogels
Leefgebied De tropische regenwouden aan de oostkust van Brazilië.
Solitair/groep Groep
Fokprogramma EEP: MADRID-FAUNIA, Agustin Lopez Goya
CITES Appendix II (04/02/1977)
EU Listing Annex B ( 04/02/2017)
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us