Vogels

Tauraco leucotis

gb White-cheeked Turaco  de Weißohrturako  fr Touraco à joues blanches

Leefgebied

De witwangtoerako leeft van oorsprong in Soedan, Zuid-Soedan, Ethiopië en Eritrea. De habitats zijn coniferen- en jeneverbesbossen in hooglandgebieden op een hoogte van 1800 tot 2300 meter. Ze houden ook van bomen en struiken langs rivieren tot ongeveer 1500 meter hoogte. Maar ze zijn nooit onder de 850 meter waargenomen.

Uiterlijk

Witwangtoerako's kunnen inclusief de staart 43 cm worden en wegen 200 tot 315 gram. De staartlengte bedraagt 19 cm. Ze hebben ongeveer de grootte van een houtduif en een rijke schakering aan kleuren. De haarachtige veren zijn overwegend staalblauw en diepgroen wat te danken is aan koperhoudende pigmenten. Wanneer ze vliegen zijn rode vlekken op de hoofdslagpennen en de secundaire slagpennen te zien. Ze hebben een oranje snavel en oogring. Voor het oog is een kleine witte vlek te zien. Onder de wangen is ook een lange witte vlek te zien.

Wetenswaardigheden

  • De witwangtoerako heeft zijn naam te danken aan de witte vlek beneden de wangen.
  • Ze slaan in grote hoeveelheden koper uit planten op.
  • Het rode koper pigment turacin wordt in de vleugels opgeslagen en ook het groene koperpigment turacoverdin wordt in de veren gevonden.

Voedsel in de natuur

Ze eten de vruchten van coniferen, jeneverbessen en vijgenbomen. Om hun eiwitten aan te vullen eten ze ook wel insecten en af en toe kleine hagedissen.

Gedrag

Witwangtoerako's zijn standvogels. Een paartje is erg territoriaal. Het mannetjes zal indringers verjagen.

Voortplanting in de natuur

De broedperiode valt in het regenseizoen. In Eritrea is dit in april en in Ethiopië valt dit in de maanden juni tot november. Ze nestelen in bomen, in een fragiel nest, gemaakt van takken, ongeveer zeven tot tien meter boven de grond. Ze leggen meestal 2 eieren die in 21 tot 23 dagen door beide ouders worden uitgebroed.

De jongen zijn bedekt met donkerbruin dons en hebben klauwtjes aan de vleugels. Er is altijd één ouder op het nest terwijl de ander voedsel zoekt. De jongen kunnen na 25 tot 26 dagen vliegen. Na nog eens 18 weken hebben ze de volledige bevedering van volwassen vogels.

Na 1 tot 2 jaar zijn ze geslachtsrijp. Witwangtoerako's kunnen 10 tot 12 jaar oud worden.

Bedreiging

Binnen hun leefgebied komen witwangtoerako's wijdverspreid voor. De ontbossing vormt echter wel een bedreiging. Ook worden ze vaak gedood om hun mooie rode veren. De IUCN heeft deze vogels geclassificeerd als "Niet bedreigd".

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie/address.

Paspoort

Naam Witwangtoerako
Klasse Vogels
Orde Musophagiformes
Familie Musophagidae (Toerako's)
Geslacht Tauraco
Soort Tauraco leucotis
Kop-staartlengte   43 cm
Staartlengte 19 cm
Spanwijdte  
Gewicht 200-315 gram 
Paringsinterval Jaarlijks
Broedperiode In Eritreo in april en in Ethiopië van juni tot november. 
Nest In een boom, 7-10 m boven de grond. 
Aantal eieren 2 eieren
Broedtijd 21-23 dagen 
Uitvliegen 25-26 dagen 
Geslachtsrijp 1-2 jaar 
Levensduur 10-12 jaar 
Voeding in de natuur Fruit en bessen van coniferen, jeneverbessen en vijgenbomen. Ook insecten en kleine hagedissen.
Leefgebied Soedan, Zuid-Soedan, Ethiopië en Eritrea 
Fokprogramma
CITES Appendix II (1995)
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us