ZadelrugtamarinAuthor: D. Gordon E. Robertson,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied zadelrugtamarinRylands, A.B. & Mittermeier, R.A. 2008. Saguinus fuscicollis. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. Accessed on 15 August 2014.

Zoogdieren

Saguinus fuscicollis

gb Saddle-back Tamarin  de Braunrückentamarin  fr Tamarin à selle

Leefgebied

De zadelrugtamarin komt voor in bosrijke gebieden in de volgende landen: Bolivia, Brazilië Colombia, Equador, en Peru. Ze leven voornamelijk in bomen die 3 tot 20 meter hoog zijn.

Uiterlijk

Zadelrugtamarins zijn grotendeels roestkleurig met een zwart hoofd en lichte snuit. Tussen het mannetje en vrouwtje zijn weinig verschillen. Net als andere tamarins hebben ze een lange staart. Ze hebben geklauwde pootjes maar geen duim. De tamarins hebben hoektanden die groter zijn dan de snijtanden. Het gemiddelde volwassen lichaamsgewicht is ongeveer 310 gram.

Voortbeweging

Dit dagdier loopt of rent door het bos op vier poten en kan zich goed door de bomen voortbewegen door van de ene op de andere tak te springen. De zadelrugtamarin kan ook aan de zijkant van de boom blijven zitten door zijn klauwen in de stam te zetten.

Voedsel in de natuur

De zadelrugtamarin eet zeer gevarieërd; Insecten, rijp fruit, gum en nectar. Als ze gum eten klemmen ze zichzelf vast met hun klauwtjes in de bast van de boom. Ze kunnen alleen gum eten dat al uit de boomstam komt. De zadelrugtamarin eet ook grote ongewervelden.

Gedrag

Tamarins zijn inwoners van tropisch regenwoud en open bosgebieden. Het zijn dagdieren en rennen en springen vlug door de bomen. Tamarins leven in groepen tot wel veertig individuen uit één of meerdere families, maar meestal leven ze in kleinere groepen met drie tot negen individuen. De zadelrugtamarin leeft in een sociaal systeem. De groep bestaat uit meerdere mannetjes en vrouwtjes die geen familie zijn. De jongen worden door de hele groep verzorgd. De groep slaapt dicht tegen elkaar in de takken. Door middel van een contactroep weten ze waar alle leden van de groep zich bevinden. Daarnaast communiceren ze ook met behulp van geuren.

Voortplanting in de natuur

De draagtijd is normaal gesproken 140 dagen, en de jongen zijn meestal tweelingen. De vader zorgt grotendeel voor de jongen en brengt ze naar hun moeder om te drinken. Na ongeveer een maand beginnen de jongen vast voedsel te eten alhoewel ze nog niet volledig gespeend zijn. Op tweejarige leeftijd zijn ze volwassen. Bij de zadelrugtamarins onderdrukt het dominante voortplantende vrouwtje de ovulatie cyclus bij de andere vrouwtjes, dit kan door middel van geur.

Bedreiging

Verlies van habitat door ontbossing is de grootste bedreiging voor de zadelrugtamarins. Een tweede bedreiging is de mens, doordat zij de dieren vangen voor de huisdierenhandel

Bronnen:

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie

Paspoort

Naam Zadelrugtamarin
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Primates (Primaten)
Familie Callitrichidae (klauwaapjes)
Geslacht Saguinus (Tamarins)
Soort Saguinus fuscicollis
Grootte man 18 - 30 cm
Grootte vrouw 18 - 30 cm
Staart 25 - 44 cm
Gewicht man 300 - 450 gram
Gewicht vrouw 300 - 450 gram
Paartijd Het hele jaar door
Paringsinterval 1 keer per jaar
Draagtijd 140 - 150 dagen
Nest Op de rug van vader en moeder
Geboorte Het hele jaar door
Geboortegewicht 40 gram
Aantal jongen Meestal tweelingen
Spenen 91 dagen
Geslachtsrijp man 2 jaar
Geslachtsrijp vrouw 1½ jaar
Levensduur Tot 18 jaar in de natuur
Voeding Insecten, rijp fruit, gum en nectar
Leefgebied Bolivia, Brazilië Colombia, Equador, en Peru
Groep/solitair Groep van 4 - 11 dieren
Fokprogramma -
CITES Appendix II
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us