ZebramangoesteAuthor: Adrian Pingstone,
License: Public domain

   Leefgebied zebramangoesteHoffmann, M. 2008. Mungos mungo. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 29 April 2012.   ZebramangoesteAuthor: Rob de Ruiter,
License: CC BY-SA 3.0

Zoogdieren

Mungos mungo

gb Banded Mongoose  de Zebramanguste  fr Mangouste rayée

Leefgebied

De zebramangoeste komt voor in open savannen, licht beboste streken en graslanden, voornamelijk in de buurt van water maar ook in droog doornig struikgewas. De soort is vooral algemeen in gebieden met veel termietenheuvels, die dienen als verblijfplaats. De zebramangoeste komt voor in een groot gedeelte van Oost-, Zuidoost- en Zuid-Centraal-Afrika. Ook heeft hij zich weten te verspreiden naar de noordelijke savannen tot in West-Afrika. De zebramangoeste heeft weten te profiteren van de komst van landbouwgebieden.

Uiterlijk

De zebramangoeste is een stevige mangoeste met een grote kop, kleine oren, korte, gespierde poten en een lange staart, bijna net zo lang als de rest van het lichaam. Dieren in vochtigere streken zijn groter en donkerder dan dieren in drogere streken. Het achterlijf is hoger en ronder dan de borst. De ruwe vacht is grijsbruin van kleur. Over de rug en achterlijf lopen donkerbruine tot zwarte, verticale strepen. De ledematen zijn (voornamelijk aan het onderste gedeelte) donkerder van kleur, evenals de snuit. De onderzijde is veel lichter van kleur. Aan de poten zitten lange klauwen, waarmee het dier in de bodem kan graven. De staart is aan de basis breed, en loopt af naar een dunne, zwarte staartpunt.

Een volwassen dier wordt hij 30 tot 45 centimeter lang en 1,5 tot 2,25 kilogram zwaar. De staart is 15 tot 30 centimeter lang.

Voedsel in de natuur

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit ongewervelden als insecten (voornamelijk termieten en keverlarven) en duizendpoten, hagedissen, slangen, kikkers en vaak ook muizen. Veel van zijn voedsel graaft hij op met de scherpe klauwen. Soms eet hij ook plantenwortels en vruchten. Een geliefd tussendoortje is een vogelei. Deze worden met de voorpoten uit een nest geroofd en vervolgens tussen de achterpoten weggesleurd. De zebramangoeste foerageert meestal in kleine, losse subgroepjes. Tijdens het foerageren staat de zebramangoeste geregeld op zijn achterpoten om de omgeving te verkennen. Hij houdt contact met de andere groepsleden met een grote verscheidenheid aan geluiden.

Gedrag

De zebramangoeste is overdag actief, maar bij extreme hitte alleen 's ochtends en 's avonds. Het is een groepsdier, die in stabiele familiegroepen van ongeveer 30 soortgenoten bij elkaar leeft. Als een groep meer dan 40 dieren bevat, zal hij meestal gaan opsplitsen in twee kleinere groepen van 15 tot 20 dieren. Leden van een groep kunnen elkaar herkennen aan een gezamenlijke groepsgeur.

Predatie

Een vijand van de zebramangoeste is de Afrikaanse wilde hond

Wetenswaardigheden

Zebramangoesten gebruiken verlaten termietenheuvels als hun dagelijks verblijf. De heuvels, die een grootte hebben van ongeveer 1 m³, worden door de mangoesten ingericht met allerlei vertrekken. Het territorium kan vrij groot worden, tot 130 hectare. Het wordt afgebakend met geurvlaggen. Vooral hooggeplaatste mannetjes markeren het territorium regelmatig. Opvallende plaatsen in het territorium, waaronder termietenheuvels, stenen en boomstronken, worden dagelijks gemarkeerd.

Voortplanting in de natuur

De kern van de groep bestaat uit één dominant mannetje en drie of vier dominante vrouwtjes. Enkel de dominante dieren mogen zich voortplanten. De hiërarchie onder de dieren is gebaseerd op leeftijd, grootte en assertiviteit. Na een draagtijd van twee maanden worden tot vier jongen geboren. De jongen worden door alle melkproducerende vrouwtjes gezoogd. Volwassen groepsleden spelen geregeld met de jongen.

Bedreiging

Zebramangoesten worden niet bedreigd

Bronnen

Creative Commons License
This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

Paspoort

Naam Zebramangoeste
Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Carnivora (Roofdieren)
Familie Herpestidae (Mangoesten)
Geslacht Mungos (Zebramangoesten)
Soort Mungos mungo
Grootte man 30 - 45 cm
Grootte vrouw 30 - 45 cm
Staartlengte 15 - 30 cm
Gewicht man 1.5 - 2.25 kg
Gewicht vrouw 1.5 - 2.25 kg
Paartijd Het hele jaar door
Paringsinterval 4 keer per jaar
Draagtijd 60 – 70 dagen
Nest Ondegrond hol
Geboorte Het hele jaar door
Geboortegewicht 20 - 50 gr (gem. 39 gr)
Aantal jongen 2 - 6
Spenen 5 weken
Geslachtsrijp man 4 maanden
Geslachtsrijp vrouw 9 - 10 maanden
Levensduur Tot 11 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Voornamelijk insecten, maar ook vruchten, kleine reptielen, muizen, vogels en eieren
Voeding in de dierentuin Vleeseterbrok
Leefgebied Graslanden, bergachtige gebieden en riviergebieden in Oost- en West-Afrika
Groep/solitair groep
Fokprogramma  
CITES -
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us