Zwarte ooievaar  Author: Marek Szczepanek,
License: CC BY-SA 3.0

  Leefgebied zwarte ooievaarBirdLife International 2012. Ciconia nigra. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. Accessed on 16 August 2014.    Zwarte ooievaarAuthor: Chris Eason, License: CC BY 2.0

Vogels

Ciconia nigra

gb Black Stork  de Schwarzstorch  fr Cigogne noire

Leefgebied

De soort komt voor van Europa (vooral in Duitsland) tot Zuid-Afrika. In de Belgische Ardennen is de zwarte ooievaar een broedvogel. Nederland ligt aan de noordwestelijke rand van het natuurlijk verspreidingsgebied en heeft in het verleden zwarte ooievaars gehad. Door het verlies van ooibossen langs de rivieren is daar echter een eind aangekomen. Thans is hier de zwarte ooievaar geen broedvogel meer, maar in het rivierengebied is hij wel een schaarse maar regelmatige gast, die bovendien steeds vaker wordt aangetroffen.

Hij leeft in oude bossen waar weinig mensen komen. De zwarte ooievaar bouwt zijn nest in hoge bomen in de buurt van een open plek, zodat hij makkelijk naar zijn nest kan vliegen.

Uiterlijk

De zwarte ooievaar is een grote vogel die122 cm kan worden. Hij heeft rode poten en een rode snavel snavel. Het verenkleed van de zwarte ooievaar is, zoals de naam al doet vermoeden, bijna volledig zwart op een witte buik na. De poten en de snavel zijn rood. De zwarte ooievaar is erg zeldzaam en de dierentuinen houden dan ook een stamboek bij van deze vogelsoort. 

Wetenswaardigheden

  • Zwarte ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen.
  • In Zuid-Afrika worden zij vaak tezamen met de wat kleinere, ook grotendeels zwarte Abdims ooievaar aangetroffen.

Voedsel in de natuur

De zwarte ooievaar voedt zich met vissen, amfibieën, kleine zoogdieren, reptielen en schaaldieren.

Gedrag

De zwarte ooievaar heeft een partner voor het leven. De tweetallen leven wel in grote kolonies. In de winter trekt de zwarte ooievaar naar Afrika, Senegal of Mali om te overwinteren.
Alle vogels hebben een "ingebouwd kompas gebaseerd op het magnetisme van de aarde.

Predatie

Vooral de kuikens worden het meest bedreigd door grote roofvogels. De ouders jagen in de nabije omgeving om dit te voorkomen.

Bedreiging

Men hoopt dat door natuurontwikkeling in projecten als de Gelderse poort een geschikt biotoop ontstaat. Omdat de zwarte ooievaar met name in Polen, bijvoorbeeld in de nationale parken van de Biebrza en Bialowieza in aantal toeneemt, is er een kans dat deze soort in Nederland als broedvogel zal terugkeren.

Bronnen

Creative Commons LicenseThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License

Paspoort

Naam Zwarte ooievaar
Klasse Vogels
Orde Ooievaarachtigen
Familie Ciconiidae
Geslacht Ciconia
Soort Ciconia nigra
Grootte man 95 - 100 cm, spanwijdte: 144 to 155 cm
Grootte vrouw 95 - 100 cm, spanwijdte: 144 to 155 cm
Gewicht man 3 kg
Gewicht vrouw 3 kg
Paartijd April - mei
Broedinterval 1 x per jaar
Broedtijd 32 -38 dagen
Nest Omvangrijke nesten in bomen of rotsen
Geboorte Mei - juni
Geboortegewicht ?
Aantal eieren 3 -5 eieren, gemiddeld 4
Uitvliegen 60 - 70 dagen
Geslachtsrijp man 3 - 5 jaar
Geslachtsrijp vrouw 3 - 5 jaar
Levensduur Tot 18 jaar in de natuur
Voeding Voornamelijk vis, maar ook reptielen en amfibieën
Leefgebied Europa, vooral in Duitsland. In het broedseizoen van Spanje tot China. Overwinteren soms in uid-Afrika en India.
Groep/solitair In paren
Fokprogramma ESB: WARSZAWA, Ryszard Topola, 1996
CITES Appendix II
IUCN Niet bedreigd (LC)
Follow Us