KropgazelleAuthor: Rob de Ruiter,
License: CC BY-SA 3.0

   Leefgebied kropgazelleMallon, D.P. 2008. Gazella subgutturosa. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 26 April 2012.   KropgazelleAuthor: Rob de Ruiter,
License: CC BY-SA 3.0

Zoogdieren

Gazella subgutturosa

gb Goitered gazelle  de Kropfgazelle fr Gazelle à goitre

Leefgebied

Deze kropgazelle leeft in de natuur in woestijn en half woestijngebieden en op heuvelachtige vlaktes en hoogvlaktes in zuidelijk en centraal Azië.

Uiterlijk

De kropgazelle heeft een lichtbruin lichaam dat aan de zijkant van het lichaam donkerder wordt. De onderkant van de buik is wit. De typische gezichtsaftekening van deze gazelle is alleen bij de jongen goed te zien. Wanneer de dieren ouder worden, worden het voorhoofd en de neusbrug wit en blijft alleen de oog-neus streep zichtbaar. De staart is bruin aan de buitenkant en zwart aan de binnenkant, waardoor die heel erg opvalt tegen het witte achterste van het dier, vooral wanneer hij zijn staart heeft opgestoken tijdens de vlucht. Hoewel andere gazelle soorten allemaal hoorns hebben, heeft bij deze soort alleen het mannetje hoorns, die 25 tot 45 centimeter kunnen worden en elegant gevormd zijn. Aan het uiteinde lopen ze eerst naar buiten en vervolgens weer naar binnen. In de bronstperiode zet het mannetje zijn nek en keel op. Daar dankt hij ook zijn Nederlandse (kropgazelle) en Engelse naam aan (goitered gazelle).

Voortbeweging

Deze gazelles kunnen zich heel snel voortbewegen. Ze kunnen wel snelheden bereiken van 60 km per uur. In de wintermaanden leggen ze afstanden af van 10 tot 30 km per dag. In het voorjaar en zomer is dit veel minder.

Wetenswaardigheden

Het zicht- en reukvermogen van de kropgazelle is erg goed ontwikkeld. Dit komt door de vorm van de schedel en de oorholte.

Voedsel in de natuur

Het dieet van deze gazelle bestaat voornamelijk uit grassen, takken en scheuten. Per dag eten ze een totale hoeveelheid van ongeveer 30% van hun lichaamsgewicht. Uit dat voedsel halen ze ook hun grootste behoefte aan vocht. In het voorjaar en zomer trekken ze naar plekken met water hoewel ze daar bijna niet van drinken.

Gedrag

In de zomer vind de meeste activiteit in de vroege ochtend en de late middag plaats. Dit zijn dan meestal rustige wandelingen en tegelijkertijd grazen de kropgazelles. In de middag zoeken de kuddes de schaduw op waar ze kuilen maken om in te liggen. In de koelere wintermaanden is de middagpauze korter en soms wordt die zelfs helemaal overgeslagen. Als de kropgazelle gestoord wordt in zijn schuilplaats vluchten ze snel 200 tot 300 meter weg waarna ze van een veilige afstand het gevaar inschatten. Als het veilig lijkt, keren ze terug naar de schuilplaats. Hun eerste reactie op gevaar is verstijven, pas als de vijand dichterbij komt, vluchten ze zo snel ze kunnen. Kropgazelles zijn ontzettend snel, ze kunnen wel snelheden bereiken van 60 km per uur. In de winter leggen kuddes ongeveer 10 tot 30 km per dag af. In de zomer is dit minder. Bijna alle populaties kropgazelles migreren jaarlijks. In het broedseizoen worden de mannetjes territoriaal, waarbij ze mest op strategische plekken gebruiken om de randen van hun territorium aan te geven.

Predatie

Vijanden van de kropgazelle zijn voornamelijk de luipaard en de wolf.

Voortplanting in de natuur

De kropgazelle heeft als één van de weinige gazelles een beperkt broedseizoen. Deze vindt plaats van november tot en met januari. De dracht duurt ongeveer vijf tot zes maanden waardoor de jongen in april en mei worden geboren. De jongen liggen de eerste twee weken gecamoufleerd bij hun moeder uit de buurt om op krachten te komen en hun wiebelige benen te versterken. In deze tijd komt de moeder ongeveer drie keer per dag bij de jongen terug om ze te voeden. Het vrouwtje wordt geslachtsrijp op een leeftijd van negen maanden en het mannetje op een leeftijd van achttien maanden.

Bronnen

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Naam Kropgazelle
Klasse Mammalia (Zoogdieren)
Orde Cetartiodactyla (Walvissen en evenhoevigen)
Familie Bovidae (Holhoornigen)
Geslacht Gazella
Soort Gazella subgutturosa
Grootte man 94 - 126 cm
Grootte vrouw 94 - 126 cm
Gewicht man 17.5 - 43 kg
Gewicht vrouw 17.5 - 43 kg
Paartijd September - januari
Paringsinterval 1 keer per jaar
Draagtijd 5 - 6 maanden
Nest Gecamoufleerd bij hun moeder
Geboorte Februari - juni
Geboortegewicht 1.86 kg
Aantal jongen 1 - 4 jongen, gemiddeld 2
Spenen 3 - 6 maanden
Geslachtsrijp man 12 maanden
Geslachtsrijp vrouw 12 maanden
Levensduur Tot 12 jaar in de natuur
Voeding in de natuur Grassen, takken en scheuten
Voeding in de dierentuin Browserbrok, hooi, takken
Leefgebied Woestijn en half woestijngebieden en op heuvelachtige vlaktes en hoogvlaktes in zuidelijk en centraal Azië
Groep/solitair Kleine faniliegroepen van 2 to 9 dieren.In broedseizoen 10 - 30 vrouwtjes met jongen. Volwassen mannetjes solitair.
Fokprogramma -
CITES -
IUCN Kwetsbaar (VU)
Follow Us