Zuid-AmerkiaansetapirAuthor: Kareljm,
License: Public domain


   Leefgebied Zuid-Amerikaanse tapirNaveda, A., de Thoisy, B., Richard-Hansen, C., Torres, D.A., Salas, L., Wallance, R., Chalukian, S. & de Bustos, S. 2008. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Accessed on 08 May 2012.   Zuid-Amerikaanse tapirAuthor: Bradypus,
License: CC BY-SA 3.0


Zoogdieren

Tapirus terrestris

gb South American Tapir  de Flachlandtapir  fr Tapir du Brésil

Leefgebied

De Zuid-Amerikaanse tapir komt, zoals de naam al doet vermoeden, voor in verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Hij komt onder andere voor in Venezuela, Zuid-Colombia, Zuid-Brazilië, Noord-Argentinië en Paraguay. In deze landen leeft het dier in vochtig regenwoud vlakbij water. In deze gebieden valt er tussen de 2000mm en 4000mm regen, is het gemiddeld 27,4 graden en is er een luchtvochtigheid van 75%.

Uiterlijk

De Zuid-Amerikaanse tapir is ongeveer zo groot als een pony en heeft een klein staartje. De kleur van de vacht varieert van bruin tot zwart of rood. De buik en korte poten zijn over het algemeen donkerder, de wangen, keel en ooreinden hebben meestal een lichtere kleur. Vanaf het voorhoofd lopen zwarte manen tot het midden van de rug. De slurf van deze tapirsoort is lang en flexibel en hij kan er goed dingen mee oppakken. Jongen zien er anders uit dan hun ouders, ze zijn donker bruin en hebben witte strepen of stippen.

Voortbeweging

Meestal loopt de Zuid-Amerikaanse tapir, maar hij kan ook erg goed zwemmen en klimmen. Het rennen van deze tapirsoort lijkt op het galopperen van een paard.

Wetenswaardigheden

  • Deze tapirs nemen regelmatig een water- of een modderbad. Dit doen ze om de parasieten op hun lichaam kwijt te raken.

Voedsel in de natuur

Het dieet van deze tapir bestaat uit vele verschillende soorten voedsel, waaronder fruit, bladeren, (bloem)stelen, scheuten, kleine takken, grassen, waterplanten, boomschors en waterorganisme. Daarnaast plunderen ze ook plantages waarvan ze suikerriet, meloen, cacao(boom), rijst en graan meenemen.

Gedrag

De Zuid-Amerikaanse tapir leeft voornamelijk alleen, behalve tijdens het paarseizoen. Overdag rusten en verbergen deze dieren zich, maar 's nachts gaan ze op zoek naar voedsel. Deze tapirs zijn sterke zwemmers, ze hebben er geen moeite mee om een rivier over te steken. Ze gebruiken hun zwemkunsten ook om te ontsnappen aan roofdieren.

Predatie

Dieren die op Zuid-Amerikaanse tapirs jagen zijn krokodillen en jaguars.

Voortplanting in de natuur

Op drie jarige leeftijd is een Zuid-Amerikaanse tapir geslachtsrijp. Na de paring wordt na ongeveer 13 maanden een jong geboren. Soms wordt er een tweeling geboren, maar dit gebeurt niet vaak. De eerste paar weken drinkt het jong bij de moeder, maar al snel gaat hij hetzelfde voedsel eten als zijn ouders. Bij de geboorte weegt het jong zes kilo, maar na anderhalf jaar is het jong net zo groot als zijn ouders.

Jonge tapirs zijn prachtige wezentjes met een opvallende strepen- en vlekkentekening die een prima camouflerende werking heeft. Het patroon begint na twee maanden te vervagen en is na zes maanden vrijwel geheel verdwenen.

Bedreiging

Er wordt op de Zuid-Amerikaanse tapir gejaagd voor zijn vlees, huid en voor de sport.

Omdat de Zuid-Amerikaanse tapir bedreigd wordt met uitsterven, is dit diersoort opgenomen in het Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten.

Bronnen

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.

Paspoort

Klasse Mammalia (zoogdieren)
Orde Perissodactyla (onevenhoevigen)
Familie Tapiridae (tapirs)
Geslacht Tapirus
Soort Tapirus terrestris
Grootte ♂ 204 cm
Grootte ♀ 221 cm
Schouderhoogte 77 - 108 cm
Staartlengte 8 cm
Gewicht 150 – 250 kilo
Paartijd Het hele jaar door
Paringsinterval 1 keer per jaar
Draagtijd 13 maanden (335 - 439 dagen)
Nest -
Geboorte Het hele jaar door
Geboortegewicht 4 - 7 kg
Aantal jongen Meestal 1 jong
Spenen 6 - 8 maanden
Geslachtsrijp ♂ 3 jaar
Geslachtsrijp ♀ 2 - 3 jaar
Levensduur 25 -30 jaar in de natuur
Voeding Fruit, bladeren, scheuten, waterplanten
Leefgebied Venezuela, Zuid-Colombia, Zuid-Brazilië, Noord-Argentinië en Paraguay
Groep/solitair Solitair
Fokprogramma EEP: REYNOU, Aude Desmoulins
CITES Appendix II (01/07/1975)
EU Listing Annex B (04/02/2017)
IUCN Bedreigd (VU)
Follow Us